Normál kép: 597_700_pix_Oldal_15_Kep_0002.jpg   Méret: 770x533 Színmélység: 24bit Felbontás: 199dpi
Nagy kép: 597_700_pix_Oldal_15_Kep_0002_nagykep.jpg   Méret: 1524x1054 Színmélység: 24bit Felbontás: 199dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Kőszeg - Dörre Tivadarnak a "Vasárnapi Ujság" részére készített rajza
A városháza
A plébánia-templom, mögötte a benczések-temploma és gymnáziuma.

Ismertető szöveg: A tér baloldalán ott áll az érdekes külsejű városház, mely még a XV-dik századból való s keletkezése korát némely részeiben még ma is elárulja, homlokzatát az ország és a város czímere mellett Jurisics czímere díszíti de e háznak nem az építési módja, nem annyira régisége az, a mi érdekessé és becsessé teszi, mint inkább a benne őrzött régi levéltár, mely hazánk történetére nézve rendkívül érdekes és becses okiratokat tartalmaz.
A Városház-tér felső végén áll az úgynevezett német templom, a városnak legrégibb temploma, a Szent-Jakab egyház, összeépítve a benczések házával. A tér közepén egymagában áll a plébániatemplom, Szent Imre egyháza, vagyis a magyar templom, melyet 1615-ben a protestánsok építettek, de a mely tőlük 1671-ben elvétetett. Építészetileg semmi nevezetesség nincs rajta azonban érdekes, hogy a régi reformátorok képmásai még most is megvannak a falain.
A német templommal össze van építve a benczések, nagy kétemeletes épülete, melynek egyik része építészetileg is érdekes, magas delfin-lizénás homlokzattal bir. Ezt az épületet Széchenyi György érsek 1671-ben a jezsuiták számára emeltette s gymnáziumot állított benne. A gymnáziumot 1774-ig a jezsuiták, azután 1815-ig a kegyesrendűek vezették jelenleg mint algymnázium a benczések vezetése alatt áll.
(Forrás: Vasárnapi Ujság, 1893. szeptember 17.)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page