Normál kép: 501_596_pix_Oldal_30_Kep_0002.jpg   Méret: 726x997 Színmélység: 24bit Felbontás: 199dpi
Normál kép új ablakban 
Normal size picture in a new window

Képaláírás: A Korinthusi csatorna megnyitása
A görög király hajója a csatornán

Ismertető szöveg: A korinthusi csatorna megvalósulása két magyar ember nevével van elválaszthatatlanul összekötve: Türr István tábornokéval és Gerster Béla mérnökével. Egyik volt a mozgató, másik a cselekvő erő. Türr felszínre hozta az eszmét, Gerster megvalósította. Türr a vállalatnak adta neve tekintélyét s fináncziális összeköttetéseinek támogatását, Gerster ellenben tudományát, tehetségét és munkaerejét. Együtt vevék ki részüket a fáradozásokból és megpróbáltatásokból, megérdemlik tehát, hogy együttesen hajoljon feléjük az elismerés most, midőn a nagy mű készen van.
A vállalat 1882-ben nemzetközi pénzzel indult meg, minthogy nemzetközi volt a társaság, mely a csatorna építésére Párisban alakult. Először 30 millió frankot szántak a vállalatra majd megtoldották 10 millióval de ez is kevésnek bizonyult. A társaság 1889-ben megbukott, s a munka egy darabig szünetelt. Sikerült azonban új társaságot alakítani, s ez újabb 20 millió befektetéssel a munkát immár szerencsésen be is fejezte.
A tulajdonképeni munka 1882 május 5-ikén kezdődött, s a következő feladat volt megoldandó : 1. Egy körülbelül 5800 méter hosszú, s a tenger vizszine fölött 79 méter magasra nyúló hegyet kellett átmetszeni olykép, hogy a bevágás a tenger szine alatt még 8 méterrel mélyíthessék 2. építeni kellett két kikötőt a szükséges hullámgátakkal 3. hidat a csatorna fölött a peloponnesusi vasút számára.
(Forrás: Vasárnapi Ujság, 1893. július 9.)



Ezentúl a tengeri út az Adriai-tengerből, Szicziliából vagy Máltából Konstantinápolyba s a Fekete-tengerre 250 angol mérfölddel rövidebb, miből első sorban a görögországi ipar és kereskedelem fog nagy hasznot húzni.
A kalamaki-i öbölben három angol, egy orosz és néhány görög hadihajó, azonkívül több külön e czélra Athénéből jött gőzös horgonyozott. A szokásos egyházi szertartások után a görög királyné egy külön e czélra készült aranyollóval a csatorna torkolata fölött kifeszített selyem szalagot elvágta, ezzel jelezvén a csatorna megnyitását. Ezután a királyi család a vendégekkel a "Sphaeteria" gőzösön a többi hadihajók kíséretében a csatornán végig haladt.
Frigyes német császár özvegye, a görög trónörökösné édes anyja a "Surprise" angol hadihajón már a korinthusi csatornán át tette meg az utat Triesztbe, illetőleg Velenczébe.
(Forrás: Vasárnapi Ujság, 1893. augusztus 27.)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page