Normál kép: 397_500_pix_Oldal_26_Kep_0001.jpg   Méret: 770x556 Színmélység: 24bit Felbontás: 199dpi
Nagy kép: 397_500_pix_Oldal_26_Kep_0001_nagykep.jpg   Méret: 1488x1075 Színmélység: 24bit Felbontás: 199dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: A székelyföldi Iparmúzeum

Ismertető szöveg: Köztudatommá lett, hogy társadalmi bajokat csak társadalmi úton-módon lehet legsikeresebben gyógyítani. Ebből a meggyőződésből támadt egyebek közt a "Székely Művelődési és Közgazdasági Egyesület" a 1874-ben, mely eddig nem ismert, vagy ki nem aknázott források nyitásával részint azon buzgólkodik, hogy a székelységnek állandó munkát és keresetet biztosithasson, részint azon fáradozik, hogy a kivándorlást mennél inkább mérsékelje, vagy egészen meg is akaszsza.
A nagy gyakorlatiassággal szervezett egyesület jól átgondolt, czélos gyakorlatiságra törekszik működésében, alkotásaiban is. Alig kezdte meg életét, s a középponti választmány már 1885-ben tervbe vette egy "Székelyföldi iparmúzeum" létesítését, tudván, hogy egy jól szervezett múzeum olyan iskola, a hol legkönnyebben és leggyorsabban szerezhetni rögtön értékesíthető ismereteket.
A mindjárt kezdetben tetemes gyűjtemény tárgyait az 1885. évi országos kiállításon szerepelt derék kiállítók ajándékozták, nagyobb részben azonban készpénzen (mintegy 8000 írton) szerezte össze a központi választmány.
Az épület részben földszintes, részben egyemeletes. A földszint részei: 6 kiállítóterem fülke-rendszerben oly elrendezéssel, hogy a középen nyiló tágas előcsarnoknak mindkét oldalán 3-3 terem van. Az előcsarnok hátterében nyílik az emeletre vezető díszes kőlépcső, melyuek egyik oldalán ruhatárul, meg a múzeum hivatalos helyiségéül szolgáló szoba van elhelyezve. A lépcsőház mögött van a múzeumőrnek két szobából, előszobából és konyhából álló lakása. Emelet egyelőre csak az előcsarnok és a lépcsőház fölött van, s az egy szűkebb előcsarnokon kívül a dísztermet, a könyvtárszobát és a lomtárt foglalja magában. De különben a földszinti részek úgy vannak építve, hogy esetleg szintén emelet rakható rájuk.
Az épület szigorú olasz-renaissance stylben (görög részletekkel) van szerkesztve.
(Forrás: Vasárnapi Ujság, 1893. június 9.)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page