Normál kép: 397_500_pix_Oldal_19_Kep_0002.jpg   Méret: 654x1122 Színmélység: 24bit Felbontás: 199dpi
Normál kép új ablakban 
Normal size picture in a new window

Képaláírás: Lapp tipusok, Vardő környékéről

Ismertető szöveg: A sarkkör táján utazva, a lappságnak két csoportjára találunk, mely csupán az életmód alapján különbözik egymástól az egyik csoport a tarándszarvas-tenyésztésből élő vándorlapp, (fjeldlapper - fjeidnek nevezi a norvég azokat a fensikszerű hegyhátakat, melyek a taránd-szarvasnak legjobb legelői) a másik csoport a halászatból élő s elszegényedés révén az előbbiből kiszakadt halászlapp (sjőlapper - sjő annyi mint a német See, tenger értelmében).
A leíró embertan így jelemzi e népet: Termet: kicsiny (1.6 méter) arcz: széles pofacsont: kiálló orr: széles áll: hegyes száj: nagy haj: sötétbarna, sima, szakál és bajusz: gyér, szem: vízszintesen álló, keskeny hasítású szín: sárgás.
A lappok tulajdonképpeni ruházata a tarándszarvas bőréből készül. A fő ruhadarab egy kámzsa - Kapte, - melynek a szőrös oldala van kifelé. Ez a ruhadarab bő, gallérja széles és felálló. A nőké hosszabb. A mellrészen rövid hasíték van, hogy a fejök könnyen keresztülbújhasson rajta. Ezt a ruhadarabot a férfiak rendesen egyszerű bőrövvel szorítják a derekukhoz, mely övön a sajátságos alakú kés függ a nők öve rendesen czifra, részben ónfonallal áttört s a késen kivűl rajta függ a zacskó, olló, tűtartó, gyűszű, kanál. A lábat szűk bőrnadrág fedi, mely bokáig ér és sokszorosan még szárvédő bőrbe is szolgál evvel együtt a saru szíjjal van a lábhoz fogva.
(Forrás: Vasárnapi Ujság, 1893. június 25.)



Vardø (ejtsd: vardő finnül: Vuoreija vagy Vuorea, északi számiul: Várggát) sziget és kikötőváros Norvégia északnyugati perifériáján, Finnmark megyében. Elhelyezkedése 70° 21' Észak, 31° 02' Kelet, mintegy 65 kilométerre az orosz határtól, két kilométerre a Varanger-félsziget északkeleti partjától, a Varanger-fjord bejáratának közelében.
A sziget lakói főleg halászatból és halfeldolgozásból élnek, de a turizmus is egyre inkább erőre kap.
(Forrás: Wikipédia)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page