Normál kép: 397_500_pix_Oldal_19_Kep_0001.jpg   Méret: 770x481 Színmélység: 24bit Felbontás: 199dpi
Nagy kép: 397_500_pix_Oldal_19_Kep_0001_nagykep.jpg   Méret: 1107x692 Színmélység: 24bit Felbontás: 199dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: A Vagekallen halász-telep Kabelvaag mellett, a Lofótokon

Ismertető szöveg: A Vagekallen-halásztelep ara Oest-Vagő sziget délkeleti fokán Kabelvaaghoz tartozva s Henningsvaerrel és Svolvaerrel egy rangban lévő halásztelep képe ezt akarja bizonyítani. A hegy általános képe itt szelídebb de a csúcsok élesek itt is a hófoltok részben kráterszerű mélyedésekben nyugosznak s a sarkkör köde le van telepedve a hegytömböt mintegy összefoglaló hegy csúcsára.
(Forrás: Vasárnapi Ujság, 1893. június 25.)



Lofoten egy szigetcsoport és hagyományos régió Norvégia északi részén, Nordland megyében. Bár a sarkkörön belül fekszik, olyan meleg időszakai vannak, amelyek rekordszintű hőmérsékleti anomáliát képviselnek a szélességi körön.
A Lofoten név eredetileg Lofotr volt: a lo jelentése "hiúz", fotr pedig lábat jelent - a "hiúzláb" nevet a szigetek látképük miatt kaphatták. Lofotr eredetileg csak Vestvaagoy szigetének a neve volt, de aztán az egész szigetláncot is ezen a néven kezdték el emlegetni. Egy másik használatos név a Lofotveggen, aminek jelentése szó szerint "hiúzlábfal". Ha ugyanis valaki Bodo felől tekint a szigetláncra egy magas pontról, egybefüggőnek tűnő, mintegy száz kilométer hosszú és 800-1000 méter magas falat lát.
Lofoten a 67. és a 68. északi szélességi fokok közt helyezkednek el. A szigetcsoport természeti szépségeiről, változatos élővilágáról híres, hagyományos iparága a halászat.
(Forrás: Wikipédia)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page