Normál kép: 397_500_pix_Oldal_18_Kep_0002.jpg   Méret: 770x1154 Színmélység: 24bit Felbontás: 199dpi
Nagy kép: 397_500_pix_Oldal_18_Kep_0002_nagykep.jpg   Méret: 837x1254 Színmélység: 24bit Felbontás: 199dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Az éjszaki madárhegyek tájáról
Alka madarak.

Ismertető szöveg: Az alka (Alca torda) a madarak (Aves) osztályának a lilealakúak (Charadriiformes) rendjébe, ezen belül az alkafélék (Alcidae) családjába tartozó Alca madárnem egyetlen faja.
Az alka megtalálható az Atlanti-óceán északi partvidékén, Skandináviában, Izlandon, Grönlandon és Északkelet-Kanadában Helgolandon (Németország) is költ.
Az alka hossza 37-39 centiméter, szárnyfesztávolsága 63-68 centiméter, míg testtömege körülbelül 700 gramm. Tollazata színe hasonlít a pingvinéhez, de télen, az álla és a melle felső része fehér színűvé válik.
Ősszel és télen egyesével vagy kis csoportokban keres táplálékot, a költési helyre általában mindegyik évben csak az a pár telepszik le. Fő tápláléka a homoki angolna és a kapelán, ezek megszerzését merüléssel és a lundák csőréből való kicsipéssel szerzik meg.
Az alkák ivarérettségüket 3-5 évesen érik el, a költési időszak májusban kezdődik, de a madarak már februárban visszatérnek költőhelyeikre. A fészekaljban, amit csak egy sziklarepedésbe raknak 1 tojást tartalmaz, a tojások színe nagyon különböző: barna, beige, fehér vagy türkiz és rajtuk barna vagy fekete foltok vannak. A tojáson 35 nap kell kotlania, az alka szülőnek ahhoz, hogy kikeljen fiókája. Kikelés után körülbelül 18 nappal a fiókák még nem érték el méretüknek a negyedét, de azon az éjjelen elhagyják fészküket és beugornak a tengerbe, de ezután is a szülők gondoskodnak róluk.
A kihalt, röpképtelen óriásalka rokona volt ennek a madárnak.
(Forrás: Wikipédia)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page