Normál kép: 085_184_pix_Oldal_06_Kep_0001.jpg   Méret: 770x679 Színmélység: 24bit Felbontás: 199dpi
Nagy kép: 085_184_pix_Oldal_06_Kep_0001_nagykep.jpg   Méret: 1895x1671 Színmélység: 24bit Felbontás: 199dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Kígyó-táncz
Nyugodt állás felöltő nélkül. Pillangó-alakítás. Nyugodt állás felöltőben. Kígyó-vonalak. Kosár-alakítás. Spanyol-tánczbeli mozdulat.

Ismertető szöveg: A múlt nyáron a városligeti színkörben vendégszerepelt angol színtársulatnak két hölgy-négyese is volt, mely hosszú szoknyában lejtette a legszilajabb tánczot. A hatás annyira meglepő volt, hogy többen szót emeltek a ballerinák fölöltöztetése mellett.
Legújabban meg a "kígyó-táncz"-czal hozták divatba. Ehhez a tánczhoz sajátszerű ruha kell. A tánczosnő fehér selyem trikót visel s ezen fölül van a legfinomabb brusszai vagy lyoni selyemből készült ruha, mely olyan finom és lenge, hogy szinte átlátszó. A szoknya igazán ezer-ránczu. A selyemszövet ránczai laposak, s a harmonika redőihez hasonlóan sorakoznak egymás mellé, de e ránczok egyetlen gyors mozdulattal szétröppenthetők s megint összesimíthatók, a nélkül, hogy összekuszálódnának. Mikor a tánczosnő kibontja, a ruha szinte végtelennek tetszik.
Igazán bámulatos, hogy ezzel a ruhával mit leint művelni. Az ezerrétű lengő szoknya a tánczosnő testtartása és kézzel való kormányzása szerint a legplasztikusabb alakokat ölti, a mint bemutatott képeinken látható. Majd kosár-alakot ölt, majd óriási pillangót ábrázol, de legkarakterisztikusabb alakja a kigyóvonal, - a ruha aljára is kigyók vannak hímezve. A gyors forgatás által a selyem folyton kígyózik a levegőben s a tánczosnőnek elég egy mozdulata hozzá, hogy rögtön más alakot öltsön.
Ezek a fonnák káprázatos gyorsaságban követik egymást s a sötét környezetben folyton erősbülő színes villamfény által megvilágítva, páratlan látványt nyújtanak. A közönség egyik meglepetésből a másikba esik s szinte hajlandó varázslatnak hinni az egészet.
Ez a táncz azonban rendkívül nehéz. Végtelen hajlékony, magas termet, ügyesség, nyugodtság és föltétlen biztosság kell hozzá s bizonyára hosszú időbe telik, a mig valaki betanulja.
(Forrás: Vasárnapi Ujság, 1893. február 12.)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page