Normál kép: 085_184_pix_Oldal_02_Kep_0003a.jpg   Méret: 769x1151 Színmélység: 24bit Felbontás: 199dpi
Normál kép új ablakban 
Normal size picture in a new window

Képaláírás: A párisi "Mazas" fogházból
A fogház egyik folyosója

Ismertető szöveg: Sokszor emlegették a közelebbi napokban Páris nevezetes fogházát, a Mázas börtönt, avval a már világhírre jutott pörrel kapcsolatban, melyet a Panama-csatorna részvénytársaság főemberei és a társaság pénzének elharácsolói ellen indítottak, s folytatnak kímélet nélkül. Itt e börtönben várják sorsuk eldőlését a hires, nemrég még közbecsülésben állott urak, kiket a visszaélésekkel vádolnak.
A "Mázas" börtön a Diderot-boulevardra nyílik, s mint czéljához illik, kőből és vasból készült roppant kiterjedésű épület.
A jövevényeket mindenek előtt a főkapu bal oldalán levő irodába vezetik, hol a szokásos megmotozás, méretes, fényképezés, fürdetés és öltöztetés után számmal látják el s aztán zárkáikba kisérik be. A zárkák nem egyformák. Vannak kényelmesebben berendezett szobák, olyan vádlottak számára, kiket állásuknál fogva erre méltóknak tartanak a közönséges zárka bútorzata egy matraczczal, fehér lepedővel és két gyapot-takaróval ellátott faagy, továbbá asztal, szalmaszék és mosdó-készlet.
Az étkezés reggel, délben és este megszabott időben történik, oly formán, hogy a különféle emeletek folyosóira elhelyezett síneken mozgó asztalokról a foglyok néhány perez alatt kiszolgáltatnak. A kinek módjában áll, tulajdon konyhájából, vagy pedig vendéglőből viteti az ételt. Ebben a kiváltságban azonban csupán a vizsgálati foglyok részesülnek, míg az elitéltek semmit sem kaphatnak kívülről.
(Forrás: Vasárnapi Ujság, 1893. február 5.)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page