Normál kép: 001_084_pix_Oldal_03_Kep_0001.jpg   Méret: 770x549 Színmélység: 24bit Felbontás: 199dpi
Nagy kép: 001_084_pix_Oldal_03_Kep_0001_nagykep.jpg   Méret: 1775x1265 Színmélység: 24bit Felbontás: 199dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Kényes kérdés. - Margitay Tihamér festménye.

Ismertető szöveg: A hölgy már túl van az első virágzáson, de a hölgyek nemcsak huszadik évökig szépek és érdekesek. A fiatal ember ellenben most lépett abba a korba, mikor a csiszolódás kezdődik s formát kap az ifjú nemzedék a nők körül. Kifogástalan fiatal ember a legújabb divat szerint öltözve, vasalt nadrágban, felgyűrt szárakkal, hogy fitogtathassa sávos harisnyába bujtatott lábát és lakkos czipőjét. Nyakkendője bokorra kötve, haja homlokára fésülve, mellén virágbokréta.
Szépen fölkészülve, a hódítás első útjára indult, s eljutott egy elegáns szalonba. Talán megelőzték már a virágbokréták, melyeket oly változatos alakban és árban szokás előre küldeni. A szalon úrnője festői pongyolában fogadja.
Ugy látszik ismeri a virágbokrétákat és azok küldőit. Nem egyszer lehetett része már bennök. Szeretetreméltón fogadja a látogatót, a ki feszesen ül ott a bársony karos-székben.
Nyájasan tekint rá, szépen előre hajlik s a zavarodott fiatal úrtól megkérdezi:
- Szeret engemet ?
A fiatal dandy lesüti szemét, keztyűs kezével szorongatja és simogatja kalapját. Ugyan mit is feleljen most.
Ez a szituáczió, melyet Margitay Tihamér megfestett egyik képén, sok kifejezéssel és jellemzéssel. A kép ki volt állítva a műcsarnok egyik kiállításán is, s a festő azt a czímet írta hozzá: "Szeret ön engemet?" A kezdő dandy zavarán sokat mosolyogtak a nézők.
Az ifjú úr válaszára nem vagyunk kíváncsiak. A kép eleget beszél. Mind a két alak annyira határozottan tűnik föl, hogy teljesen magyarázzák a helyzetet.
Margitay mindig szerencsével festi a nagyvárosi élet dandyjainak szereplését. Ezek az ő képeinek hősei, s ebben a vidám szalon-genre-ben sok sikert aratott már. (Forrás: Vasárnapi Ujság, 1893. január 1.)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page