Normál kép: 085_180_pix_Oldal_18_Kep_0001_001resz.jpg   Méret: 750x1032 Színmélység: 24bit Felbontás: 199dpi
Normál kép új ablakban 
Normal size picture in a new window

Képaláírás: A hétfalusi csángók
Hétfalusi csángó gazda. Hétfalusi csángó menyecske. Hétfalusi csángó leány.

Ismertető szöveg: idegen fajokat gazdagít, idegen fajokba olvad. Már a legrégibb időkben egész rajok vándoroltak a moldva-oláhországi, bessz-arábiai és bukovinai tájakra királyaink és az erdélyi fejedelmek pedig az úgynevezett erdélyi magyar vármegyékbe telepítettek székelyeket határőrökül. Ilyen székely-telepítés a barczasági tiz falu, melyet Nagy Lajos királyunk telepített mai helyükre a határszél védelmére. Ez időtől nevezik a barczasági székelyeket csángóknak, kiket a "hétfalusi csángók" néven ismernek, mert a többi három falut külön szokták említeni. A székely ember, úgy látszik, mindazon székelycsoportokat csángóknak nevezte, a kik elhagyva ősi hazájukat, más vidékre költöztek, azaz idegen földön gyarmatot képeztek, s az ilyen elcsatangoló véreiket, kik tehát máshova települtek, ma is csángóknak nevezi.
A Bodza kék palástos havasainak lábánál terül el a szép Barczaság, melyet reges várromok, folyók és patakok csillámos tükrei tündér kertté festenek. Brassótól keletre, a Nagykő -havas alján találjuk a hétfalusi csángók: Pürkerecz, Tatrang, Türkös, Hosszúfalu, Bácsfalu, Zajzon és Csernátfalu falvait, melyeket egyszerűen csak Hétfalunak neveznek Ezeken kívül vannak még: Apácza, Újfalu és Krízba csángó falvak, melyek azonban nem tartoznak a hétfaluhoz.
A hétfalusi csángók viselete a székely, szász és oláh viselet vegyülete. A csángó ember fehér harisnyát (nadrág), ködmönt, hímzéssel kivarrva, s a szegény bocskort, a vagyonos csizmát visel kalapjuk kissé szászos a legények kalapjukon bokrétát, pántlikát hordanak.
A fehérnép viselete falunként változik színekben némely faluban a fehér, másutt a fekete, majd a tarka túlnyomó. Az asszonyok és leányok derekukon csattos övet viselnek bőrből, aranyos boglárokkal vagy gyöngyökkel kivarrva hófehér nyakukon rózsa-alaku aranyos csattot, korallal vagy más kővel, vagy drágakő nélkül, - fejükön a kendő alatt finom fátyolkendőt, melyet Háromszéken, Szentléleken vesznek. Minden egyéb öltözetüket maguk készítik. A mellényt lájbinak nevezik, ez is aranynyal van kivarrva. Pamutból szőnek szoknyákat, párnahéjakat, ruhákat, ágy-terítőket, a melyeket hímesnek neveznek. Igen csinos, tetszetős hímzéseket csinálnak fehérrel és feketével.
(Forrás: Vasárnapi Ujság, 1891. márczius 8.)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page