Normál kép: 577_676_pix_Oldal_08_Kep_0001.jpg   Méret: 770x531 Színmélység: 24bit Felbontás: 199dpi
Nagy kép: 577_676_pix_Oldal_08_Kep_0001_nagykep.jpg   Méret: 3896x2687 Színmélység: 24bit Felbontás: 199dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Váczi képek
A lövőház bejárata (A kiállítás helye). A piaristák temploma. A Mária Terézia látogatása emlékére emelt diadalkapu. A székesegyház belseje. Vácz a Duna felől. A székesegyház. A honvéd-emlék. Az országos fegyintézet. Az országos fegyintézet udvara a kápolnával. A siketnémák országos intézete.

Ismertető szöveg: Vác (szlovákul: Vacov, németül: Waitzen, latinul Vacium, olaszul: Vaccia) város Pest megyében, a Duna bal partján a Váci járás székhelye. A Dunakanyar központjaként ismert település Pest megye ötödik legnagyobb lélekszámmal rendelkező városa, egyúttal vonzó idegenforgalmi célpont - egyrészt tizedfél évszázados történelme, másrészt gazdag kulturális élete miatt. Katolikus püspöki székhely, a Váci egyházmegye központja.
(Forrás: Wikipédia)



Vácz legnagyobb és legnevezetesebb épülete a székesegyház, mely az egész város felett uralkodik. Olasz renaissance stílben van tartva, bár sok benne a barokk részlet.
A város egyik fő nevezetessége a süketnémák országos intézete,mely 1802-ben keletkezett. Maga az épület eredetileg püspöki lakul szolgált, mig az új palota el nem készült.
Az országos fegyintézet góth kápolnájával szintén egyik nevezetessége a városnak. Az épület múltjából érdekes, hogy az eredetileg 1777-ben, a később Bécsbe áthelyezett Therezianum számára épült. 1808-1825-ig a Ludovika-akadémia volt benne, s 1855-ben lön fegyházzá alakítva.
A fegyintézet épületéhez közel eső 10 öl magas diadalkaput, a nép nyelvén "kőkaput", Canevall tervei szerint gróf Migazzi építtette 1764-ben, Mária Terézia és családja váczi látogatása emlékéül.
A lövőházhoz közel áll a honvédemlék, - az elsők egyike az országban, - melyet 1868-ban közadakozásból állított, az áprilisi és júliusi csaták emlékére a hazafias kegyelet.
(Forrás: Vasárnapi Ujság, 1891. szeptember 20.)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page