Normál kép: 481_576_pix_Oldal_12_Kep_0001c.jpg   Méret: 650x471 Színmélység: 24bit Felbontás: 200dpi
Normál kép új ablakban 
Normal size picture in a new window

Képaláírás: Képek Komáromból
Nádor-utcza a Szent András templommal.

Ismertető szöveg: Nádor utca - a város főutcája a Klapka-téren kezdődik (az középkori Komárom városkapujánál) és nyugat felé halad a Lúdpiac-térre, majd innen egészen a Duna-rakpartig halad. A Pozsony felé haladó út mentén alakult ki a 17. század második felében. Alsó részét a katolikus templom után Szent András utcának nevezték, felső részét pedig az itt letelepült délszláv kereskedők után Rác utcának. Mai nevét 1848-ban kapta az erődvonalat építtető József nádorról. A város egyik leghangulatosabb utcája, a Lúdpiac-térig terjedő szakasza sétálóutca. Egészen az 1960-as évekig élt itt a korzózás szokása.
Számos műemlék épülete van: a 8. számú ház helyén állt eredetileg a Ghyczy-kúria (az épület, melynek szomszédságában a királyi sóhivatal is állt, az 1848-as tűzvészben pusztult el), itt született Ghyczy Kálmán (az 1945-ben szétvert emléktábláját 2006-ban újra felavatták). A Klapka György tér 8. szám alatt található épület telkén eredetileg a Ghyczy-kúria állt. Az utca legkiemelkedőbb épülete a Szent András-templom. Szomszédságában áll a bencés rendház épülete, mely 1848-1860 között a gimnáziumnak is otthont adott. A második világháború után a hajógyári szaktanintézet diákotthona lett, de ma ismét a bencéseké. Falán híres lakóinak emléktáblája látható.
(Forrás: Wikipédia)



A komáromi Szent András-templom a város legfontosabb temploma, a város egyik domináns épülete. A Nádor utcában található, a Duna Menti Múzeum épületével szemben. Mai formájában 1768-1771 között épült barokk stílusban.
(Forrás: Wikipédia)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page