Normál kép: 281_380_pix_Oldal_31_Kep_0001.jpg   Méret: x Színmélység: Felbontás: ismeretlen
Nagy kép: 281_380_pix_Oldal_31_Kep_0001_nagykep.jpg   Méret: x Színmélység: Felbontás: ismeretlen
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: A csárda belseje. - Munkácsy Mihály legújabb festménye.

Ismertető szöveg: Közönséges korcsma belsejét látjuk balra a léczes söntéssel, jobbra a boglya-kemenczével alacsony szobát, mester-gerendás padlással. Az egyetlen asztal végénél erőteljes, szép paraszt legény ül, jobbjával oda könyökölve az asztalhoz fejét tenyerébe hajtva, lábait keresztbe téve. Mellette az asztalon hosszú nyakú üvegek, de alkalmasint nem maga ürítette ki, hanem tét czimborája, kik már meglehetősen elázott állapotban vannak. A legénynek okvetetlen valami bánata van. A czigány prímás a háta mögé állt, ott húzza neki a banda többi tagjai arrább a boglyakemencze mellett foglalnak helyet. Köztük és a legény közt, kissé hátra húzódva ott áll a korcsmárosné is, kíváncsian és figyelmesen vizsgálva a legényt, a kit ennek az asszonynak kifejezéséből és egész magatartásából, daczos legénynek sejtünk, ügy tetszik, hogy nem is nagy nehézség lesz megszelídíteni. Ez a női alak, emelt fővel, csípőre tett kézzel, emlékeztet Munkácsy több képének valamelyik mellékes alakjára, hol mindig érzést és meghatottságot fejez ki. A czigányok kitűnő tipikus alakok a vén brugóssal, a kontrással, ki makra-pipáját szíjjá, a gyerkőcz klarinétossal, ki ugyancsak fújja. A czimbalmost eltakarja az a paraszt legény, ki háttal áll felénk, s úgy tetszik, hogy biztatja a czigányokat: "csak ezt húzzátok". Meg is van a bandában a teljes igyekezet, hogy a legény kedvében járjanak.
(Forrás: Vasárnapi Ujság, 1891. junius 7.)Munkácsy Mihály, francia nyelvterületen Michel Léo de Munkácsy (született: Lieb Mihály Leó, Munkács, 1844. február 20. - Endenich, Németország, 1900. május 1.) magyar festőművész.
Munkácsy mélyről küzdötte fel magát, az asztaloslegényből híres festő lett, aki hatalmas méretű vásznaival az egész világot meghódította. A kor legnagyobb "szociológusa" is volt egyben, az európai és a magyar társadalom falusi és városi közösségeinek kiváló ismerője. Tanulmányozta és nagy műgonddal lefestette a sorsukba beletalált embereket. Európai, keresztény és magyar polgár volt egyszemélyben és zseniális tehetségű festő, de ahhoz, hogy hatalmas méretű életművét létrehozza, nagy szorgalom, megfeszített szellemi és fizikai munka szükségeltetett. Romantikusan realista festő volt, aki mindig invenciókkal teli munkákat alkotott. Nagy méretű vásznain készíti el kompozícióit gazdag embertípusokkal, eszköztárakkal mintegy előrevetítve a 20. századi karakterszínészekkel, számos statisztával és pazar díszlet anyaggal dolgozó, gazdag kiállítású színes széles vásznú filmek világát. ... (Forrás: Wikipédia)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page