Normál kép: 281_380_pix_Oldal_21_Kep_0001.jpg   Méret: 770x1340 Színmélység: 24bit Felbontás: 200dpi
Nagy kép: 281_380_pix_Oldal_21_Kep_0001_nagykep.jpg   Méret: 844x1469 Színmélység: 24bit Felbontás: 200dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: A madár-kiállítás bosnyák-herczegovinai osztályából.
Szakállas saskeselyű.

Ismertető szöveg: Szakállas saskeselyű. E ritkuló legnagyobb és legszebb ragadozó madár főleg Spanyolország havasait lakja, de nálunk is az erdélyi havasokban, főleg pedig Bosznia-Herczegovina havasain még elég gyakran előfordul. Régebben Stiria és Svájcz hegyeiben is tartózkodott, de ma már kiveszett onnét. Különben a valódi sasok és keselyük között álló alak, s élelme főleg dögökből áll s így épen nem mondható károsnak, s kivesző voltánál fogva is kíméletre tarthat számot. A bemutatott rajzon látható példány öreg hím, Konjiczából (Herczegovina) való.
(Forrás: Vasárnapi Ujság, 1891. május 24. )



A szakállas saskeselyű (Gypaetus barbatus) a vágómadár-alakúak (Accipitriformes) rendjébe, ezen belül a vágómadárfélék (Accipitridae) családjába tartozó Gypaetus nem egyetlen faja.
Dél-Európában, a Közel-Keleten, Mongóliában, Kínában, Tibetben és Afrika egyes részein is megtalálható. Magashegyi területeken fészkel. Mesterien vitorlázik a hegységek feletti szélben. Ha alacsonyabb régiókba száll le, akkor a felszálló légáramlatokkal viteti magát. Gyakran órákon át, szinte mozdulatlanul köröz a levegőben.
Testhossza 94-125 centiméter, szárnyfesztávolsága pedig 231-283 centiméteres is lehet, testtömege 4500-7200 gramm.
Nagy magasságban járőrözve keresi dögökből és hulladékokból álló táplálékát, de ritka kivételként a nagyobb csontokat is megeszi, amit nem tud feltörni, azt felviszi a levegőbe és leejtve töri össze. Néha szirti foglyokat és egyéb hegyvidéki madarakat is elejt. Afrikában néha szirti borzokat emel fel a levegőbe és nagy magasságból a földre ejtve pusztítja el őket. Ugyanezzel a módszerrel töri fel a teknősök páncélját is.
(Forrás: Wikipédia)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page