Normál kép: 181_280_pix_Oldal_07_Kep_0001.jpg   Méret: 770x892 Színmélység: 24bit Felbontás: 199dpi
Nagy kép: 181_280_pix_Oldal_07_Kep_0001_nagykep.jpg   Méret: 1001x1160 Színmélység: 24bit Felbontás: 199dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Feszty Árpád falfestménye a törvénykezési palota esküdtszéki termében
A tűzpróba

Ismertető szöveg: Az új törvénykezési palota esküdtszéki termét már úgy tervezték, hogy fali képek is díszítsék, s a nemes egyszerűséget, a terem méreteinek harmóniáját, komolyságát, a szemléltető művészet ide illő ábrázolással emelje, s a hely jelentősége szerint hangulattal, képzelettel töltse el azt, ki ide belép.
A fali képek elkészítésével Feszty Árpádot, a fiatalabb festői nemzedék e gyorsan kiemelkedett jeles tagját bízták meg, ki az operaház csemege-termébe, a nemzeti színház emeleti csarnokába, a vörös-kereszt-egylet kórházának termébe, a VI-VII. kerületi kör táncztermébe is festett freskókat.
A tűzpróba az első kép, a középkor igazságszolgáltatásának e kegyetlen formája, mikor az eltitkolt igazságnak csoda által kellett kiderülni. Ha a bűnnel vádoltat nem égette meg a tüzes vas, csak akkor nem ítélték el. A bíráskodás az egyház embereinek kezében lévén, a tüzpróba egyházi szertartásokkal volt összekötve, imádsággal, harangozással. A papi bírák teljes egyházi díszben jelentek meg. Feszty képén is egy kolostor előtt foly le a megható jelenet, zord, komor ünnepélyességével, melyet a csoportok, az egyes alakok oly jól kifejeznek. A kolostor kapuja előtt foglal helyet az itélő főpap, körülte egyházi és világi férfiak s hátrább a népből való alakok. A vádlott egy szép, ifjú lány, hosszú, fehér ruhában. A királyi biró pánczélos alakja jelt ád, hogy az istenítélet kezdődjék, a leány lépjen rá a tüzes vasdarabra, melyet egy piros kámzsával elfödött hóhér hosszá fogóval vett ki a tüzes katlanból. A szép lány borzadva döbben vissza, karját rémülten, kimeredt szeméhez emeli. Tekintete az izzó, szikrázó vasdarabokra mered. A gyülekezet némán, de mogorva várakozással lesi, hogy mi fog történni. Világosan, tisztán elmond mindent a kép. Fő alakja, a fiatal lány, egy szépen gondolt drámai cselekvény rokonszenves hősnője, plasztikus és kifejező. A többi alakok is mind annyit ki bírnak fejezni s annyi festőit képviselnek. A fényen színek is fokozzák a kép hatását.
(Forrás: Vasárnapi Ujság, 1891. márczius 29. )


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page