Normál kép: 085_180_pix_Oldal_14_Kep_0004.jpg   Méret: 770x1111 Színmélység: 24bit Felbontás: 199dpi
Nagy kép: 085_180_pix_Oldal_14_Kep_0004_nagykep.jpg   Méret: 955x1378 Színmélység: 24bit Felbontás: 199dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: A diósgyőr-hámori völgyből
A TAJ (A hámori-tó) a gáttal.
Váncza Emma és Flecher Samu fényképei fölhasználásával rajzolta Háry Gyula.

Ismertető szöveg: A Hámori-völgy úgy az ott nyaraló közönségnek, mint a turistának számos szórakozási és kirándulási helyet nyújt. Első helyen említendő a Hámori-tó, - a környék népies nyelvén Taj, - mely mintegy 20 kat. hold kiterjedésű és 1 millió 200,000 köbméternél nagyobb vízmennyiséget foglal magában. Ez kétségkívül hazánk legfestőibb pontjainak egyike. A tó tiszta vizében sok a pisztráng és csík s a környező facsoportok gályáitól fedett sziklacsoportok üregeiben nagy mennyiségben tartózkodik a rák.
Érdekes a tó-gát alatt levő cseppkőbarlang, mely, habár csak miniatűrje a bélai és aggteleki hasonló képződésü barlangoknak, de a cseppköveinek szépségével nem áll azok mögött. A Taj vizének fölöslegét a tó-gát közepén nyíló boltozatos zsilip ereszti le a Szinva patakba.
(Forrás: Vasárnapi Ujság, 1891. márczius 1.)



A Hámori-tó egy mesterségesen megnagyobbított tó Felső-Hámor és Lillafüred határában, Miskolc közelében.
A tónak eleinte nem is volt neve, csak Taj néven illették (a német Teich - tó szó után). A Vasárnapi Ujság 1861-ben megjelent cikkében Diósgyőri tónak nevezte, "mely Diósgyőr vidékének kétségtelenül egyik legregényesebb pontját képezi". Ma még a helyiek közül kevesen használják a feneketlen tó elnevezést.
(Forrás: Wikipédia)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page