Normál kép: 001_084_pix_Oldal_16_Kep_0002.jpg   Méret: 770x466 Színmélység: 24bit Felbontás: 199dpi
Nagy kép: 001_084_pix_Oldal_16_Kep_0002_nagykep.jpg   Méret: 1659x1004 Színmélység: 24bit Felbontás: 199dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: A karlóczai görög keleti gymnázium új épülete. - Pártos és Lechner budapesti építészek tervrajza után.

Ismertető szöveg: Ily nemes törekvésnek köszönheti létesítését a karlóczai gör. kel. szerb főgymnázium is, a melyet Sztratimirovics István érsek buzdítására egy karlóczai Anasztaszievics Dömötör nevű gazdag szűrszabó mintegy száz évvel ezelőtt, 1791. évi augusztus hó 3-án, - előbb 20,000 forintnyi adománynyal alapított, később pedig annak alaptőkéjét még 22,000 forinttal gyarapította, s nagy adományaiért e gazdag szerb iparost II. Lipót király magyar nemességgel tüntette ki.
A karlóczai gymnázium ezen új palotájának alapköve 1890 évi május hó 12-dikén ünnepélyesen beszenteltetett Brankovics György, az akkor újonan választott szerb patriárkha által, báró Nikolics Fedor, kongresszusi királyi biztos, Angyelics István, a gymnázium jótevőjének és számos más szerb kitűnőség jelenlétében.
A karlóczai gymnázium palotája igen tágas épület, mely magában foglalja a gymnáziumnak s a theologiai lyceumnak helyiségeit, a lyceumi rektor és gymnáziumi igazgató lakásával együtt. A gymnáziumi rész magában 10 nagy tanteremből (mindegyik 5 m. magas, 40-60 tanuló számára), egy torna-teremből, egy aulából (200 m2), rajzteremből és egy mintatárból, egy természettani, egy természetrajzi múzeumból, a hozájuk szükséges mellékszobákkal, egy tanári gyülésteremböl, egy könyvtárból és egy olvasószobából áll.
A theologiai lyceum számára van az épületben 4 tágas tanterem, egy könyvtár, olvasóteremmel és két hivatal úgyszintén lakószoba a rektor részére.
A gymnáziumi igazgató lakása áll: egy irodából és négy lakosztályból, mellette van a gymnáziumi gondnokságnak egy terme s a pedellus lakása. Az épület földszintjét s első emeletét egy 2.50 méter széles zárt folyosó övezi, melybe az utczáról s az udvarból két tágas és világos lépcsőházból juthatni. A theologusok számára külön bejárat van a főtérről.
(Forrás: Vasárnapi Ujság, 1891. január 25.)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page