Normál kép: 001_084_pix_Oldal_12_Kep_0002.jpg   Méret: 770x347 Színmélység: 24bit Felbontás: 200dpi
Nagy kép: 001_084_pix_Oldal_12_Kep_0002_nagykep.jpg   Méret: 1685x759 Színmélység: 24bit Felbontás: 200dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Az Al-Dunáról
Az első akna felrobbantása Baross miniszter által a Greben hegyorom alatt 1890 szept. 14-én
A kiránduló társaság hajója az al-dunai szorulatoknál
Klösz fényképei után rajzolta Cserna Károly

Ismertető szöveg: Gruics miniszterelnök tábornoki egyenruhában, Jovanovics közmunka miniszterrel várta és üdvözölte a magvar minisztereket. A kölcsönös bemutatás után az egész társaság a hajóhídra vonult, hol a munkálatok megnyíltának yoltaképeni ünnepélyessége vette kezdetét. Itt mindenekelőtt a munkálatok ólén álló Wallandi műszaki tanácsos üdvözölte Baross kereskedelmi minisztert hosszabb beszédben, melynek végén arra kérte, hogy robbantsa fel a munkálatok megkezdésének jeléül az első aknát. Baross miniszter válasza után, melyben köszönetet mondott a törvényhozásnak, hogy lehetővé tette a nagy munkálatnak foganatba vételét, Szapáry gróf miniszterelnök üdvözölte a megjelent vendégeket és felkérte Baross minisztert, hogy a nagyfontosságú munkálatot kezdje meg. A hajóhídon volt elhelyezve a villamos szekrény, mely az egész társaság figyelmét már eleve magára vonta.
Elénk éljenzés közt lépett Baross miniszter a szekrényhez s ujját annak ezüst gombjára helyezte. E pillanatban a villamáram lefutott a grebeni sziklaorom alatt elhelyezett telepbe. A nyomás alatt nagy porfelleg szállt fel és hatalmas robbanás volt hallható, s a dörej zúgása közepett néhány száz köbméter sziklatömeg zuhant a Dunába.
Ezzel a grebeni hegyorom első része, a mint azt egy másik képünk föltünteti, le volt döntve, s a szabályozási munkálat tényleg megindult. (Forrás: Vasárnapi Ujság, 1891. január 18.)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page