Ismertető szöveg: 1988. NOBEL-DÍJAS MAGYAR TUDÓSOK (I.)
20-as ívekben nyomták.
Ofszetny. és réznyomás (acélmetszet) 12 1/4 : 11 1/4 F. fog.
T. és metszette: Vagyóczky Károly
Névérték: 4,- Ft
Á 1988. nov. 30.-1990. dec. 31.
P 269 300 fog. 6 200
3950 3998 4 Ft Szent-Györgyi Albert (1893-1986) 50,- 20,-
(Forrás: Magyar Posta- és Illetékbélyeg Katalógus)
Szent-Györgyi Albert magyar származású amerikai orvos, biokémikus. 1917-ben
szerzett Budapesten orvosi diplomát, majd európai körútra indult,
hogy a nyugati világ egyetemein és laboratóriumaiban gyarapítsa
tudását. A groningi egyetemen habilitált, a cambridge-i egyetemen
kémiából doktorált 1927-ben, ugyanott Sir Frederick Gowland
Hopkins angol biokémikus, 1928-tól a rochesteri
Mayo Klinikán Edward Calvin Kendall amerikai kémikus munkatársa volt. 1930-ban a szegedi egyetemen az
orvosi-vegytan és a szerveskémia professzora, 1945-től a
budapesti tudományegyetemen a biokémia professzora volt. 1939-
43-ig a szegedi egyetem küldötteként a felsőház tagja volt. Az
1942-43-ban szerveződött, nevét viselő antifasaiszta csoportosulás célja egy radikális
polgári párt megalakítása volt. 1943-ban Kállay Miklós miniszterelnök tudtával, de saját felelősségére Isztambulban felvette a kapcsolatot az angolszász
szövetségesekkel. Az ország német megszállása után bujkálni kényszerült, csoportja
bekapcsolódott az ellenállási mozgalomba. 1947-ben az USA-ban telepedett le, ahol
kutatásait a Woods Hole-i tengerbiológiai intézet kutatólaboratóriumában folytatta.
Kutatásai során a mellékvesékből hexuronsavat izolált
1928-ban, amely 1932-ben a C-vitaminnal azonosnak
bizonyult, és javaslatára az aszkorbinsav nevet kapta. A harmincas évektől kezdte azt vizsgálni, hogy a szervezet hogyan használja fel az aszkorbinsavat, melyet a Szeged
környékén termesztett paprikából állított elő. 1936-ban bizonyos flavonokat izolált, mely a P-vitamin volt, mely
helyreállíthatja a kórosan áteresztő hajszálerek normális állapotát. Az izomszövetek oxigénfelvételét tanulmányozta,
majd vizsgálta a tejsavnak szén-dioxiddá alakulását. 1960-ban a csecsemőmirigy
tanulmányozásával kezdett foglalkozni. Elméletet állított fel a ráknak és a fehérjék
elektronszerkezetének az összefüggéséről. Igen nagy irodalmi munkásságot fejtett ki,
több mint 200 tanulmányán kívül számos jelentős szakkönyvet írt. Főbb művei:
Biológiai oxidációk, fermentációk és vitaminok (1937), Az izomösszehúzódás kémiája
(1948), Bioenergetika (1957), Egy biológus gondolatai (1970), Az anyag élő állapota
(1983) stb. A fiziológiai vagy orvostudományi Nobel-díjat 1937-ben kapta "a biológiai
égésfolyamatok terén tett felfedezéseiért, különösen a C-vitamin, valamint a
fumársav-katalízis vonatkozásában". Szent-Györgyi Albert az egyetlen, aki magyar
állampolgárként vehette át a Nobel-díjat. (Nobel-díjasok Kisl.1985.760 o., Larousse
1994.3k.720 o., Brockhaus NI.CD., MNL.16k.655 o., Magyartop, december 31.) (Forrás: Hevesi Erzsébet és Vermes Anna bélyeggyűjteménye (Szeptember) http://mek.oszk.hu/10200/10292/)
|