Normál kép: 777_866_pix_Oldal_07_Kep_0001.jpg   Méret: 770x1074 Színmélység: 24bit Felbontás: 199dpi
Nagy kép: 777_866_pix_Oldal_07_Kep_0001_nagykep.jpg   Méret: 972x1356 Színmélység: 24bit Felbontás: 199dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: A piskii honvédemlék
Fénykép után rajzolta Dörre Tivadar

Ismertető szöveg: Ennek a csatának emlékét örökíti meg az az obeliszk, melynek rajzát jelen számunkban veszi az olvasó. Pogány József főispán, Szathmáry György képviselő, Barcsay Gábor és Jó József, Schuller Frigyes, Papp Pál nyugdíjazott ezredes, Jancsó Ernő plébános, Nagy Gusztáv s többen - valamennyit lehetetlen fölsorolnunk - buzgólkodtak leginkább azon, hogy a piskii csata emlékét kőben is megörökíttessék.
Az obeliszk arra az emelkedett pontra van emelve, a honnan Bem a már elveszettnek hitt csatát vezénylé és csapatait győzelembe vitte az obeliszk szemcsés szürke gránitból készült, s magassága 9 05 méter, alapterülete 25 négyzetméter. Az oszlop keleti oldalán van egy cserkoszorú s alatta e fölirat van:
Az 1849-ik évi február 9-iki győzelmes csata és ott elhullott dicső honvédeink emlékére a nemzet kegyeletes közadakozásából, a hunyadmegyei honvéd-egyesület támogatása mellett, emelte Piski-telep lakossága, MDCCCLXXXIX.
A Piskitelep felé néző oldalon e fölirás olvasható :
E dombról dönté el Bem apó a csatát azon emlékezetes kijelentés után : "Ist die Brücke verloren, ist Siebenbürgen verloren!"
A déli oldalon pedig ez:
"Vérzettek és elhaltak ők, De győzedelmesen Tettök sugara átragyog . Időn s enyészeten." (Forrás: Vasárnapi Ujság, 1889. deczember 8.)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page