Normál kép: 377_476_pix_Oldal_15_Kep_0001.jpg   Méret: 770x554 Színmélység: 24bit Felbontás: 199dpi
Nagy kép: 377_476_pix_Oldal_15_Kep_0001_nagykep.jpg   Méret: 1629x1173 Színmélység: 24bit Felbontás: 199dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: A Tekhnologiai Iparmuzeum új palotájának homlokzata a József-körúton. - Klösz fényképe után.

Ismertető szöveg: 1870 körül sokak sürgetésére felmerült egy önálló technikai múzeum alapításának gondolata. Végül Trefort Ágoston kultuszminiszter karolta fel az ügyet, és 1881 októberében szervezőbizottságot hozott létre a Technológiai Iparmúzeum megalakítására. Az intézmény hivatalos megnyitására 1883. június 24-én a Kerepesi út 9. (ma Rákóczi út 5.) szám alatti Beleznay-kertben lévő ideiglenes épületben került sor.
Az ipari-oktatási célokat szolgáló intézmény feladata az volt, hogy az egyes iparokat szemléltetés útján, valamint elméleti és gyakorlati tanfolyamokon fejlessze. 1884 júniusában arról döntöttek, hogy a múzeumot és az Állami Közép Ipartanodát egyesítik, és az összevont intézményt egy erre a célra létrehozott épületben helyezik el. 1887. február 21-én az Országgyűlés megszavazta a Technológiai Iparmúzeum épületének felépítéséhez szükséges 350 ezer forintot. Az építkezés céljára a József körút és a Népszínház utca sarkán lévő telket vásárolták meg, Trefort az új épület tervezésével Hauszmann Alajost bízta meg. A neoreneszánsz stílusú épület kivitelezési munkálatait Monaszterly Szilárd építész felügyeletével Fekete Elek építőmester végezte.
1889. szeptember 15-én került sor a József körúti (a Blaha Lujza téri) épület ünnepélyes átadására. A Közép Ipartanoda és a Technológiai Iparmúzeum új otthonában sikeresen oldotta meg feladatait: a múzeum gyarapodó gyűjteménye szerves részévé vált az oktatásnak, az ipariskola tanárai bekapcsolódtak az iparmúzeum tevékenységébe. Az intézmény megújult tartalommal az 1891/92. tanévtől hivatalosan is Magyar Királyi Állami Ipariskolaként tevékenykedett, majd a tantervmódosítás és a szervezeti szabályzat változtatását követően az iskola a Magyar Királyi Állami Felső Ipariskolaként adott ki végbizonyítványt.
A Technológiai Iparmúzeum utolsó korszakában muzeális jellegét csaknem teljesen elvesztette, 1908-1909-ben már egyetlen muzeális tárgyat sem gyűjtött. 1924-ben a Magyar Királyi Technológiai és Anyagvizsgáló Intézet nevet vette fel. Az intézet jogutódjaként végül létrejött a Kereskedelmi Minőségellenőrző Intézet. Az Iparmúzeum fennmaradt könyvtára pedig több átalakulást követően 2001-től a BME Országos Műszaki Információs Központ és Könyvtár (OMIKK) néven végzi tevékenységét.
A műemléki épület jelenleg az Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Karának (délnyugati bejárat) és a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóságnak (nyugati bejárat) ad otthont.
(Forrás: http://www.mtva.hu/hu/sajto-es-fotoarchivum/5078-130-eve-nyilt-meg-a-magyar-kiralyi-technologiai-iparmuzeum)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page