Normál kép: 001_084_pix_Oldal_07_Kep_0001.jpg   Méret: 770x552 Színmélység: 24bit Felbontás: 200dpi
Nagy kép: 001_084_pix_Oldal_07_Kep_0001_nagykep.jpg   Méret: 1809x1298 Színmélység: 24bit Felbontás: 200dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Egyes alakok a rabszolgakereskedő és emberevő afrikai néptörzsekből a Nyassza-tó vidékéről.

Ismertető szöveg: Képeink a Nyassza-tó déli részéről valók. E helyen Zombában állandó angol konzul ól, jelenleg Hawes Albert nevű, de az ő székhelye körül lakó Yao-törzsek között még széltére uralkodik az emberevés s az elevenen eltemetés barbár szokása. Annyival feltűnőbb ez, mert a partvidéken lakó mohamedánok vallásos hitüket már meghonosították e nép között.
Az Angoniak országa a Yao-ékétól délnyugatra fekszik, a Nyassza tó déli partjától a Shire folyó jobb oldaláig. A Yaok még külön önálló főnökök alatt állanak, de az Angoniak országában már van egy hatalmas fejedelem is, Sikuzi király, a ki nagy tiszteletben részesül, mivel az engedetlenség legcsekélyebb jelére leütteti alattvalói fejét.
Képeinken a különböző törzsekhez tartozó négereknek nagyon egyforma öltözetük van. Még fegyvereik is nagyon hasonlók: dárdák ós hosszú, tojásdadalaku paizsok. A lőfegyverek még nagyon ritkák nálok s a király is rendesen csak üdvözlő diszlövéseket enged meg puskájából s csak is elefántvadászatokon használják a ritka fegyvert.
Az angol konzulságnál alkalmazott négerek, a kik közül a mi képcsoportunkban három fordul elő, természetesen már más csoportba számíthatók s többi rokonaikkal szemben nagyon is czivilizáltaknak mondhatók. (Forrás: Vasárnapi Ujság, 1889. január 16.)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page