Normál kép: 377_476_pix_Oldal_02_Kep_0001.jpg   Méret: 770x1170 Színmélység: 24bit Felbontás: 199dpi
Nagy kép: 377_476_pix_Oldal_02_Kep_0001_nagykep.jpg   Méret: 1825x2772 Színmélység: 24bit Felbontás: 199dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: A Sioux-indiánok életéből.

Ismertető szöveg: Indiánoknak az amerikai kontinens bennszülött népeit nevezzük. Jelenleg az amerikai kontinens lakosságának egy tetemes, de kisebb részét képezik. Elnevezésük Amerika középkori újra-felfedezésével és egy tévedéssel kapcsolatos, nevezetesen, hogy Kolumbusz Kristóf azt hitte, hogy Indiát érte el, amikor a mai Dominikában partot ért.
Amerikában bennszülött amerikai (angolul Native American), és az Első Nemzetek (First Nations) neveken is emlegetik őket. Más neveik: amerikai indiánok, amerindek, vörös indiánok. Az angol nyelvben az indian szó indiánt és indiait egyaránt jelenthet, így az angol szó alakjában őrzi Kolumbusz tévedését, a magyar nyelvben azonban a két jelentés két szóalakra vált szét.
(Forrás: Wikipédia)



Egyik legérdekesebb darabja az indián tárgyak gyűjteményének a már említett bölcsőpólya, valamint egyszersmind egyik legérdekesebb fejezete az indiánok kultúréletének a gyermeknevelés.
A felső takaró rendesen lágy bivalybőr, nád- és rőzse-fonat, melybe a kicsinyt belebónyálják. Itt időző sioux-vendégeinknél azonban az egész gyakran igen dús gyöngyvarással, szalagokkal, kagylókkal stb. van kirakva. Hogy a csecsemő hátát jó puhán tartsák, gyönge füvet vagy mohát tesznek alája, aztán bivalybőr-szijakkal, vagy faháncsokkal lekötik, ugy hogy csak fejők látszik ki belőle.
(Forrás: Vasárnapi Ujság, 1886. junius 13.)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page