Normál kép: ifjusag_vh_0066.jpg   Méret: 605x601 Színmélység: 24bit Felbontás: 72dpi
Normál kép új ablakban 
Normal size picture in a new window

Képaláírás: Dankl Viktor tábornok, a kraszniki győző. A rábízott hadsereggel már a háború elején megverte az oroszokat és kóstolót adott nekik, hogy mi fog rájuk következni. Mikor az olasz háború kitört, Dankl Viktor a tiroli hadsereg parancsnokságát vette át.

Ismertető szöveg: "Ebben a nagyszerű ütközetben a magyar és osztrák csapatokat Dankl tábornok vezette, akiről eddig nem sokat tudtunk. De Hindenburgról sem hallott eddig senki : a tábornokokból csak a harctéren lesznek hadvezérek. Nem minden tábornokból, csak azokból, akik hadvezéreknek születtek. Mert az egyik tábornok nagy hadsereget is tud vezetni, a másik csak kisebb csapatokat. A kraszniki csata volt az első nagyobb ütközet, amelyben a magyar ezredek résztvettek és ők szerezték meg a diadalt. Maga Dankl tábornok beszélte, hogy minden katonája meg-érdemelte volna a vitézségi aranyérmet." (http://mek.oszk.hu/12700/12700/pdf/12700_01-1.pdf)



Az 1914. júliusi mozgósítás során Dankl lovassági tábornokot nevezték ki az cs. és kir. 1. hadsereg parancsnokává, amely az I., V. és X. hadtestekből állt. A XIV. hadtestet József Ferdinánd főherceg altábornagynak adta át. Az 1. hadsereget az orosz frontra, Közép-Galíciába vezényelték, Krakkó és a San folyó között foglaltak állást. Dankl jobb szárnyán Auffenberg gyalogsági tábornok 4. hadserege. Bal szárnyán, a Visztula túlsó partján Kummer tábornok népfelkelő hadteste és a német Woyrsch gyalogsági tábornok népfelkelő hadteste állt, akiknek eredeti feladata egy oroszellenes lengyel felkelés megszervezése volt. (Forrás: Wikipédia)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page