Normál kép: ifjusag_vh_0064.jpg   Méret: 770x1367 Színmélység: 24bit Felbontás: 72dpi
Nagy kép: ifjusag_vh_0064_nagykep.jpg   Méret: 821x1458 Színmélység: 24bit Felbontás: 72dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Hindenburg tábornagy, a világhírűvé lett német hadvezér (jobbról) vezérkari főnökével, Ludendorf tábornokkal. Hindenburg 69 éves, de még mindig erős, atléta alak. A háború előtt egyszerű tanár volt a katonai iskolában, majd nyugalomba vonult. Mikor a háború kitört, Vilmos császár rábízta az oroszok ellen küldött német hadsereg fővezérletét és az események megmutatták, hogy jól választotta meg emberét.

Ismertető szöveg: "A német hadsereget a hires Hindenburg tábornok vezette, akinek alig volt félmillió katonája az oroszok két millió katonájával szemben. De Hindenburg hadvezér volt, nagy hadvezér, amilyen még kevés volt a világtörténetben. És félmillió katonája egytől egyig bátor, vitéz volt, olyan mint a magyar. Augusztus 17-én már meglepte az oroszokat Stallupönen városka mellett, meg is rakta őket csunyául. Háromezer foglyot vesztettek az oroszok ezen a napon, halottat és sebesültet pedig háromszorannyit. Néhány nap múlva, augusztus 24-én a mi hadseregünk aratott fényes győzelmet az oroszok fölött Krasznik mellett. Olyan vereség érte itt az oroszokat, hogy utána sokáig nem tudták magukat összeszedni. Több mint 18.000 embert közülük elfogtunk, kétszerannyi holtan maradt a csatatéren és valami negyvenezer lett harcképtelen." (http://mek.oszk.hu/12700/12700/pdf/12700_01-1.pdf)



Hindenburg személyesen felügyelte az 1918-as tavaszi offenzívát, amely majdnem sikerrel járt. Az amerikaiak hadba lépése azonban eldöntötte a háborút. Hindenburgnak a nyugati fronton ugyan kis időre sikerült megmentenie a német haderőt a vereségtől, de az rövidesen biztossá vált. II. Vilmos német császár lemondása után együttműködött a köztársasági kormánnyal. Ő irányította a német csapatok visszavonulását Franciaországból és Belgiumból vezérkara segített megszervezni a szocialista forradalmi megmozdulások leverését. E feladatok befejezése után, 1919 júniusában ismét visszavonult az aktív katonai szolgálattól. A versailles-i békeszerződés alapján háborús bűnökkel akarták megvádolni, de népszerűsége miatt ettől végül elálltak. (Forrás: Wikipédia)



1914 augusztusában Paul von Hindenburg mellett szolgálva részt vett a tannenbergi csatában és később a mazuri csatában is. Erich von Falkenhayn felmentése után gyalogsági tábornoki rangban a német hadsereg első szállásmestere, lényegében von Hindenburg tábornagy vezérkari főnök helyettese lett. Mindketten pártolták egy katonai diktatúra létrehozását, melynek célja az ország erőforrásainak legteljesebb mozgósítása a háborús siker érdekében. A kisegítő szolgálati rendelet szorgalmazójaként főszerepet játszott a tömeges sztrájkmozgalmak és az elégedetlenség egyre sokasodó jeleinek letörésében. (Forrás: Wikipédia)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page