Normál kép: ifjusag_vh_0048.jpg   Méret: 520x719 Színmélység: 24bit Felbontás: 72dpi
Normál kép új ablakban 
Normal size picture in a new window

Képaláírás: Báró Hötzendorfi Conrád, az osztrák és magyar hadsereg vezérkari főnöke, aki az oroszokkal való háborúnkat vezette. Nagyszerűen csinálta a dolgát, úgy hogy ő felsége a háború alatt kinevezte őt vezérezredesnek. Ez a legmagasabb rang, amelyet nálunk egy katona elérhet. A tábornagyi rang még magasabb ugyan, de ezt csak a királyi család tagjai szokták kapni.

Ismertető szöveg: "Megindultunk ennek a várnak az irányában dél felől, mig a német hadsereg ugyanakkor északról és nyugatról támadta meg Oroszországot. A mi hadseregünknek fővezére Frigyes főherceg volt, a vezérkari főnöke pedig Conrad báró tábornok. A vezérkar főnökének azt hívják, aki a háborúnak egész tervét megcsinálja, aztán a csapatok eszerint a terv szerint mozognak a harctéren, hol előre, hol hátra, mert bizony néha hátrafelé is kell mozogni, ha a haditerv úgy kívánja." (http://mek.oszk.hu/12700/12700/pdf/12700_01-1.pdf)



Amikor Ferenc Ferdinánd trónörököst és feleségét 1914. június 28-án Szarajevóban egy szerb nacionalista merénylő meggyilkolta, Conrad von Hötzendorf erőteljesen követelte a preventív (megelőző) háború megindítását a merénylet fő támogatója, a Szerb Királyság ellen. A július 28-i hadüzenetet követően a császári és királyi haderőt Szerbia elleni támadáshoz vonultatta fel. Amikor azonban Oroszország is belépett a háborúba, a Monarchia csapatainak nagy részét Galíciába kellett áthelyeznie, az orosz támadás kivédésére. Ennek következtében Conrad terve, Szerbia azonnali lerohanása kudarcot vallott, az ellenséges déli szomszédot csak 1915 végére, német és bolgár segítséggel sikerült véglegesen legyűrni. (Forrás: Wikipédia)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page