Normál kép: ifjusag_vh_0032.jpg   Méret: 547x951 Színmélység: 24bit Felbontás: 72dpi
Normál kép új ablakban 
Normal size picture in a new window

Képaláírás: Albert belga király, aki a háborúnak már harmadik hónapjában elvesztette országát és menekülni volt kénytelen. Szomorú sorsának ő maga volt az oka: titokban egyetértett az antanttal és kész volt a francia csapatokat keresztülengedni Belgiumon. A németek azonban megelőzték a franciákat és Belgiumon át támadták meg Franciaországot, mire. Albert király gőgösen hadat üzent nekik. Azóta már alábbhagyott egy kicsit a gőggel.

Ismertető szöveg: "Nos, úgy történt a dolog, hogy Belgium fiatal királya, Albert, titokban összebeszélt Franciaországgal, hogy ha majd kitör a háború, ő megengedi a francia és angol csapatoknak, hogy keresztül sétáljanak Belgiumon és innen támadhassák meg Németországot. Pedig Belgiumnak ez nem lett volna szabad, mert Belgium semleges állam volt, semmi köze nem volt a háborúhoz. A németek azonban már juliusban megtudták, hogy Albert királynak mi a szándéka, azaz, hogy Albert király is egy követ fuj Németország támadóival." (http://mek.oszk.hu/12700/12700/pdf/12700_01-1.pdf)



1914. augusztusában a király főhadiszállását áthelyezték a Korbeek-Lo közelében található Kasteel de Dieudonné-ba, de Dieudonné báró kastélyába. A király augusztus 5. és 19. között tartózkodott itt, utána a német tüzérségi támadások miatt a kastély teljesen leégett. 1914. októberére a belga hadsereg súlyos veszteségeket szenvedett és általános visszavonulásban volt, amikor a francia kormány képviselője, Pau tábornok azt javasolta Albertnek, hogy húzódjon vissza francia területre, a Calais - St. Omer vonal mögé. A belgák, brit és francia csapatokkal megerősítve sikeresen állították meg a németek előrenyomulását a Marne folyó vonalán, majd a szeptember 5-én kezdődő ellentámadásban visszaszorították a németeket. Albert végig csapatai élén állt, vezette azokat Antwerpen ostromában, illetve az Yser folyó mentén vívott csatákban. (Forrás: Wikipédia)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page