Normál kép: ifjusag_vh_0016.jpg   Méret: 511x953 Színmélység: 24bit Felbontás: 72dpi
Normál kép új ablakban 
Normal size picture in a new window

Képaláírás: Princip Gavrilo szerb diák, aki több társával együtt Sarajevóban 1914 junius 28-án Ferenc Ferdinánd trónörökösünk és felesége ellen az orgyilkos merényletet elkövette. Szerbiában bérelték fel a gaztettre, amelyről még Petár király is tudott, kormányával együtt. Minthogy még nem volt 20 éves, gyalázatos bűnéért nem lakolt halállal, hanem húsz évi fegyházat kapott, mig idősebb cinkostársát kivégezték.

Ismertető szöveg: "Így is történt minden. Ferenc Ferdinánd trónörökösnek és feleségének megöletése után egy egész hónapig csend volt ugyan, de mindenki sejtette, hogy olyan csend ez, amilyen a nyári égiháboru előtt szokott lenni. Ezalatt az egy hónap alatt, 1914 julius havában a gyilkos diáknak, Principnek és bűntársainak vallomásából kiderült, hogy gaztettükre csakugyan Szerbiában bujtották fel őket, még pedig egy ottani egyesületnek, a Narodna Odbranának főemberei, ezek közt Tankosics őrnagy, egyike a szegény Sándor szerb király és felesége gyilkosainak, tehát Péter király meghitt embere." (http://mek.oszk.hu/12700/12700/pdf/12700_01-1.pdf)



Gavrilo Princip 1918. április 28-án a theresienstadti börtönben halt meg tuberkulózis (TBC) következtében. Három évvel később, 1921-ben Szarajevóban temették el a Mlada Bosna szervezet többi tagja mellé. Merényletének színhelyén a királyi Jugoszlávia kormánya emléktáblát helyezett el. A független Horvátországban a második világháború alatt ezt eltávolították, majd a független Bosznia-Hercegovina hatóságai ismét visszahelyezték, ma is látható. Bosznia-Hercegovina hivatalosan nemzeti hősének tekinti. (Forrás: Wikipédia)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page