Normál kép: 765_850_pix_Oldal_04_Kep_0001.jpg   Méret: 770x1132 Színmélység: 24bit Felbontás: 199dpi
Nagy kép: 765_850_pix_Oldal_04_Kep_0001_nagykep.jpg   Méret: 943x1386 Színmélység: 24bit Felbontás: 199dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: XII. Alfonz spanyol király

Ismertető szöveg: "Halála uralkodó családunkra is mély gyász. A fiatal özvegy királyné, Mária Krisztina, a Habsburg családból való, néhai Károly Ferdinánd estei főherczeg és Erzsébet főherczegnő (József nádor leánya) gyermeke. Alfonzo király halálának hire e hó 25-ikén este érkezett Bécsbe. Ő felségök a Burg-szinház előadásán kapták meg, s azonnal elhagyták a színházat. Mária Krisztina két fivére, Frigyes és Jenő főherczegek másnap Madridba utaztak, a temetésre. Alfonzo halála után se állami szilárdság, se nevezetes alkotások nem maradtak. Annyi idő, meddig ő uralkodott, kevésnek bizonyult erre, oly sajátságos viszonyok közt. 1874. deczember 30-án kiáltotta ki a hadsereg egy része királynak 1875. január 9-én lépett a számkivetésből spanyol földre. A tizenhét éves uralkodó először is a karlisták ellen vonult, kiket 1876. tavaszán le is győzött." (Forrás: Vasárnapi Ujság 1885. 32. évf. 48. sz. november 29.)



Kormányának nemzetiségi politikája a magyarosításban foglalható össze, Tisza kísérletet tett a nemzetiségek kiszorítására a politikai életből és a közigazgatásból is. Az ő idejében elfogadott, Trefort Ágoston fémjelezte, 1883-ban és 1884-ben elfogadott iskolatörvények (amik egyben a magyarországi középiskolai alaptörvények is lettek a monarchia széthullásáig) is ebbe az irányba mutattak. Számtalan később saját jogán is nevessé vált politikust termelt ki. Személyes felfedezettje volt például Baross Gábor, akit ő emelt előbb közlekedési államtitkári, majd miniszteri posztra, de miniszterei közül később négyen is miniszterelnökökké váltak: az őt váltó Szapáry Gyula, majd Wekerle Sándor (három külön alkalommal is), Széll Kálmán és végül Fejérváry Géza is. Kormányához köthető Budapest és vele Magyarország történetének egyik leglátványosabb fejlődése, az 1879-es szegedi nagy árvíz után Szeged teljes, a korábbinál is szebb újjáépítése, a budapesti Országház tervpályázatának meghirdetése (1881), a győztes kiválasztása (1883) és az építkezés megkezdése (1885), ahogy a Magyar Állami Operaház megépítése is, országszerte számos más beruházással, folyamszabályozással (pl. al-Duna), vasútépítéssel együtt.(Forrás:wikiepdia)



Alfonz első feleségéhez hasonlóan tüdőbajban szenvedett, és még szülei életében, három nappal a 28. születésnapja előtt, 1885. november 25-én meghalt anélkül, hogy megérte volna fia születését. Felesége ekkor három hónapos terhes volt, és rögtön átvette a régensi tisztséget elsőszülött leányuk, Mária de las Mercedes nevében, akit azonban még nem kiáltottak ki automatikusan királlyá. Mivel 1886. május 17-én az özvegy királyné fiút szült, rögtön őt nevezték meg az új királynak XIII. Alfonz néven. Mária de las Mercedesből így nem lett királynő, hanem örökös trónörökös maradt, mert 24 éves koráig, amikor harmadik gyermekének a szülésébe halt bele 1904-ben, végig ő volt a trón örököse, hiszen addig öccsének törvényes gyermekei még nem születtek. XII. Alfonz anyja, II. Izabella rossz néven vette, hogy nem őt, hanem menyét, Mária Krisztina özvegy királynét nevezték ki régenssé. XII. Alfonz a spanyol királyok hagyományos temetkező helyén, az Escorialban nyugszik. Uralma idején Spanyolországban megteremtette a békét, ezért a Béketeremtő jelzővel illették. (Forrás: Wikipédia)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page