Normál kép: 761_848_pix_Oldal_12_Kep_0001.jpg   Méret: 770x924 Színmélység: 24bit Felbontás: 199dpi
Nagy kép: 761_848_pix_Oldal_12_Kep_0001_nagykep.jpg   Méret: 1006x1207 Színmélység: 24bit Felbontás: 199dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Stanley Henrik

Ismertető szöveg: "Stanley MortonHenrik, tulajdonképi nevén Rowland James 1840-ben Denbigh mellett, Angliában, Walesben született s három éves korában a szegények házába került, hol 13 éves koráig neveltetett. Kezdetben tanítói pályára készültedé aztán hajó-apród lett s mint ilyen került Észak-Amerikába, New Oreansba. Itt egy Stanley nevű kereskedőnél nyert alkalmazást, a ki örökbe fogadta s kinek nevét ő fölvette. A polgárháború idején a konföderáltak táborában harczolt, de elfogták s besorozták az Egyesült-államok tengeri hadseregébe, hol aztán altiszt lett.
A béke beálltával 1865-ben beutazta Törökországot, s 1868-ban mint "New-York Herald" levelezője elkísérte az angol sereget Abessziniába. Világra szóló hirót, mint emlitők, Livingstone föltalálásának s a Kongó egész mente fölfedezésének köszönheti, mely nagy eredményű két útját a "New-York Herald" és "Daily Telegraph" nevű hírlapok költségén tette meg.
Stanley 1879 márczius 18-án ismét megjelent Zanzibárban, a hol a partvidéki folyamokat, Kinganit, Wamit, Lufidzsit, stb. vizsgálta meg. A Zanzibárban fogadott emberekkel, köztök sok olyannal is, kik már kongói nagy útjában is kísérői voltak, hajón a Kongó torkolatához utazott, a hol már Belgiumból egy nagyobb és három kisebb gőzös várakozott reá, hogy azok segítségével a II. Lipót király által nyert megbízás értelmében Afrika belsejében, a Közép-Kongo mellett két állomást létesítsen s a kelet felől vele szemközt jövő Cambier-vel kezet fogva lásson hozzá nagy feladatához. " (Forrás: Vasárnapi Ujság, 1884. december 21.)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page