Normál kép: 565_664_pix_Oldal_20_Kep_0001.jpg   Méret: 770x507 Színmélység: 24bit Felbontás: 199dpi
Nagy kép: 565_664_pix_Oldal_20_Kep_0001_nagykep.jpg   Méret: 2461x1622 Színmélység: 24bit Felbontás: 199dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Munkácsy Mihály fogadtatása a Műcsarnokban 1882. febr. 19-én. - Aggházy Gyula vázlata alapján.

Ismertető szöveg: "Közéletünk legkiválóbb egyének jelentek meg a műcsarnokban a választmány ünnepélyes ülésére, melyen a mesternek a magyar művészek s a társulat által megrendelt ezüst babérkoszorú volt átadandó. A műcsarnok felülvilágított nagy termében, ott, hol oldalt a Krisztus-kép volt fölállítva, a társulat elnöke, Ipolyi Arnold püspök körül Trefort Ágost közoktatásügyi miniszter, Majláth György országbíró s száznál több előkelőség foglalt helyet. Munkácsy neje, az őt kisérő hölgyekkel egy ez alkalomra emelt páholyban foglalt helyet.
Az elnöki asztalon elhelyezték az ezüst babérkoszorút, a magyar ékszerészet egyik remekét, melyet Muderlak szobrász tervezett s Herpka hazánkfia öntött ezüstbe s mely finoman vésett leveleivel s aranynyal futtatott bogyóival megfelelt a magasabb müizlésnek; mig tartóját, egy nyolczszögletes üvegszekrényt, összetartó pántjaival művészi mintára művész készité.
Az elnök által megnyitott ülésre Munkácsy küldöttségileg meghivatván, Ipolyi püspök emelkedett beszéd kiséretében nyujtá át neki az emléket."
(Forrás: Vasárnapi Ujság, 1884. október 5.)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page