Normál kép: 673_768_pix_Oldal_02_Kep_0002.jpg   Méret: 770x1032 Színmélység: 24bit Felbontás: 199dpi
Nagy kép: 673_768_pix_Oldal_02_Kep_0002_nagykep.jpg   Méret: 936x1254 Színmélység: 24bit Felbontás: 199dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: A bécsi villamos kiállításról. - A rotunda egyik bejárata.

Ismertető szöveg: Hughes az általa elnevezett nyomtató telegraf egy tökéletesített példányát állítja ki. Ez nem pontokat és vonalakat ír többé, mint a Morse-féle régi telegraf, hanem valóságos betűket.
Mindjárt mellette látjuk a Giuseppe Ravaglia ajtózáró villamos gombját, melynek egy ujabb színházban sem volna szabad hiányoznia. Egy nyomás erre a gombra elég, s valamennyi oldalajtó, melyek közönséges alkalmakkor be vannak zárva, egyszerre fölpattan, s tűz vagy más veszély idején kimenekülhet a közönség a szabadba.
Itt látjuk a sir William Thomson úgynevezett "syphon recorderjét". Ez oly készülék, melynek segélyével jól lehet táviratozni a tenger alatti kábelen is.
Egy egészen különös fajtájú telegrafot állított ki a Store Nordiske Telegraf Selskah, egy társulat, mely Kelet-Ázsiát köti össze telegrafice Európával. Készülékei segítségével szokás a khinai , nyelvű telegrammot odábbitani.
Itt találjuk kiállítva a különféle akkumulátorokat, melyeknek első feltalálója Planté, de a melyek Calo javításainak is sokat köszönhetnek. Oly készülékek ezek, melyek által a villamosságot fel lehet gyűjteni.
A sphygmophor, melynek itt több szép példányát látjuk, igen egyszerű készülék, mely arra szolgál, hogy a pulzus verésének gyorsasagát és erejét lerajzolhassuk.
Igen szépek a franczia multiplikáló telegrafok,minőket a franczia távirda-hivatal állított ki. Ezek (Carpentier rendszere szerint) egy ugyanazon telegrammot egyszerre hat példányban viszik tova.
Az elektrikus ércz-elválasztó készülék arra szolgál, hogy segítségével kinyerjük a különféle összetételű ásványokból az aranyat, ezüstöt vagy rezet, melyet máskülönben csak olvasztás által tudnánk megkapni.
A budapesti Ganz és társai czég sok mindenféle eszközökön, saját találmányú lámpákon és elektrodinamikus gépeken kívül egy egész színházat állított ki, elektrikus kivilágítással.
Az elektrodinamikus gépekből egész sorozatot látunk. Mindegyik a mozgatóerőt változtatja át elektromossággá.
itt. Ezen óriás mellett ott látjuk az igen kicsinyt, mely egy csokor gyöngyvirágjának a kelyhében csillog, alig erősebb fénynyel, mint a szt. János-bogár. (Forrás: Vasárnapi Ujság, 1883. október 21.)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page