Normál kép: 577_672_pix_Oldal_06_Kep_0009.jpg   Méret: 301x1180 Színmélység: 24bit Felbontás: 199dpi
Normál kép új ablakban 
Normal size picture in a new window

Képaláírás: Pálmák és draczéna: Palmira-pálma.

Ismertető szöveg: A Palmira-pálma (Borassus flabellifer) az egyszikűek (Liliopsida) osztályának a pálmavirágúak (Arecales) rendjébe, ezen belül a pálmafélék (Arecaceae) családjába tartozó faj.
A Palmira-pálma megtalálható Ázsia összes trópusi részein, Dél-Ázsiától kezdve, Délkelet-Ázsián és az indonéz-szigeteken keresztül, egészen Pápua Új-Guineáig. Ezt a növényfajt termesztik is.
Felálló törzsű, legfeljebb 30 méter magas fa. Az idősebb pálmák törzse többnyire egyenlőtlenül vastag, olykor középen kissé megduzzadt. A tövén megvastagodott törzset legalább fent idős levélalapok maradványai borítják. A levélüstök csaknem gömb alakú. Az alsó legyezősugarak sokkal rövidebbek, mint a felsők. A levélnyél rendszertelenül fogazott. Levele legyezőszerű, 2-3 méter átmérőjű, kerekded vagy deltoid körvonalú. A levéllemez mintegy a feléig tenyeresen hasadt, a legyezősugarak V alakban összehajtottak. A levélnyél valamivel hosszabb, mint a legyezősugarak, benyúlik a levéllemezbe. A porzós és a termős virágok külön egyedeken fejlődnek a levelek között elrejtett virágzatokban. Kétlaki növény. Termése kissé lapítottan gömbölyded, 12-20 centiméter átmérőjű, többnyire 3 maggal. A termés tövén több pikkelylevél van. (Forrás: Wikipédia)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page