Normál kép: 577_672_pix_Oldal_06_Kep_0008.jpg   Méret: 726x1175 Színmélység: 24bit Felbontás: 200dpi
Normál kép új ablakban 
Normal size picture in a new window

Képaláírás: Pálmák és draczéna: Inaja, Brazilia pálmája szárnyas-levelü pálma-tipus.

Ismertető szöveg: A forró földöv az igazi hazája a pálmáknak ez alatt a nap-kegyelte öv alatt érik el ezek mind alakban, mind sajátszerűségekben legnagyobb különféleségöket.
A pálmák termete fölöttébb különböző fölosztják őket törpe, száras és kúszó pálmákra. A törpe pálmák közt némelyek mindig száratlanok, mások bokrosodok, azaz kissé fölnyulnak és sok töhajtást eresztenek, mint például a Ehapis ok s némely Chamaerops-ok, stb. - A száras pálmák fiatal korukban száratlanok, aztán idő folytán többé-kevésbbé magas törzsöt képeznek. Az e csoportbeli pálmák nagyobb számmal vannak az Uj-, mint az Ó-világban és Amerikában a termetök is magasabb, mint bárhol egyebütt. A kúszó pálmáknak, vagy köznéven rotangoknak egészen sajátos külsejök van. Egyszerű, igen vékony, de igen hosszura nyúló száraik, melyeket olykor 95 méternyire is nyomon tudtak kisérni a nélkül, hogy a végökét megtalálták volna, fölkusznak a fákra, alácsüngnek azok ágairól, összefonódnak egymással, egy szóval, épen olyan magatartást tanúsítanak, mint az igazi liánák.
A pálmáknak a levélzetök átalában nem kevésbbé változatos, mint a termetök. Leveleik a fajokhoz képest rendszerint tollszerüen hasadozottak, azaz szárnyasok,vagy legyező-alakuak. De ezeken kivül még sok más levélalakot is találunk a pálmáknál, ilyen például a Caryota-k leveleinek kétszer szárnyalt alakja. (Forrás: Vasárnapi Ujság, 1883. szeptember 16.)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page