Normál kép: 285_380_pix_Oldal_16_Kep_0002_003.jpg   Méret: 770x918 Színmélység: 24bit Felbontás: 199dpi
Nagy kép: 285_380_pix_Oldal_16_Kep_0002_003_nagykep.jpg   Méret: 1256x1497 Színmélység: 24bit Felbontás: 199dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: A moszkvai koronázás: Az "Uzpenszky Zábor" koronázási templom belseje.

Ismertető szöveg: Az Uzpenszky Zábor a leghíresebb Moszkva, sőt az egész nagy orosz birodalom templomai között, mert itt koronázzák és kenik föl a czárokat több mint háromszáz év óta. Az első, itt koronázott czár a már emlitett rettenetes Iván volt 1547-ben. A hatalmas dóm ennek nagyatyja, III. Iván alatt épült.
Fioraventi Rodolfo bolognai építésznek volt akkor Olaszországban nagy hire, a ki megtette azt a ma is csodálatosnak tetszhető dolgot, hogy szülővárosában áttolt egy harangtornyot a 33 lépésnyire eső térre. A mester elvállalta a czár meghívását s négy év alatt elkészité a nagy pompájú és hatalmas épületet.
Föl van itt gazdagon halmozva minden, a mit az orosz az istennek szentelt háztól megkövetel: vakító pompa, arany és ezüst díszítés, képek a bibliai históriából arany mezőre festve, mely itt nemcsak a falakat lepi el, hanem az oszlopokat is, föl egészen az oszlopfejekig. Az óriási űrben, melyet a falak befoglalnak, siri csend és titokzatos félhomály honol, mely csodálatosan hat a képzeletre s vallásos borzalommal tölti be az áhitatos lelket. Az "ikonosztáz", a szent képekkel diszített fal, mely a görög templomokban a szentély előtt emelkedik, csak ugy ragyog és csillámlik az aranytól és drágakövektől.
Tömérdek drágakő disziti a Vladimiri Istenanyának ama képét is, melyet a birodalom palládiumának tekint az orosz nép. E képet a legenda szerint maga Lukács evangélista festette s csodatevő hatása a nép hitében bebizonyult azzal, hogy 1395-ben megjelent az orosz hadak előtt, azokat föllelkesité s Timur vad hordái ellen győzelemre segité. E képnek egyedül a keretét hetedfélszázezer márkára becsülik. S ily drága ereklyéje e templomnak nem egyedül csak ez van. A sekrestyében mesés értékű templomi edényeket, gyöngygyei, drágakővel díszített régi öltözeteket, nagybecsű evangéliumokat s más kincseket mutogatnak, hogy szere-száma sincsen. (Forrás: Vasárnapi Ujság, 1883. junius 3.)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page