Normál kép: 285_380_pix_Oldal_12_Kep_0001.jpg   Méret: 770x538 Színmélység: 24bit Felbontás: 199dpi
Nagy kép: 285_380_pix_Oldal_12_Kep_0001_nagykep.jpg   Méret: 1641x1146 Színmélység: 24bit Felbontás: 199dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Bakócza (Baranyamegyében). - Heinhold Rezső rajza után.
A Mailáth-kastély.

Ismertető szöveg: Ez alkalommal a Mailáth-család ősi kastélyát mutatjuk be képben. A bakóczai kastély, melynek jelenlegi alakja ugyan csak a hatvanas évekből ered, de már előbb is fészkét képezte a hazánk történetében kiváló szerepei játszott családnak, talán minden tartózkodási helyei közt legkedvesebb volt az országbíró előtt. Minden évben több izben kereste azt fel családjával, előszeretettel járva be a regényes völgynek csöndes magányát, melyet az ő büszke és zárkózott lelke jobban kedvelt, mint a zajos társaságokat. Azok a félreeső hegyi utak s az erdők lombbal árnyékolt tisztásai látták öt néha a czéltalan szórakozás közt bolyongni, s tanúi voltak annak, mint nyilt meg lelke a természet nemes és romlatlan örömeinek.
Bakócza, Baranyamegyének észak-nyugati részében, a hegyháti járásban a "Mecsek" hegyrendszer északi ágazatai által képezett erdődus vidéken, csendes, a nagyvilág zajától félreeső völgyben fekszik.
A falu - melynek közepén a kastély emelkedik - a pécs-kaposvári országúttal jókarban tartott kövezett úttal van összekötve, mely Bakóczától kiindulva Oroszló községben csatlakozik az előbbihez. A budapest-pócsi vasútvonal saásdi állomásához alig háromnegyed órányira esik, s 819 lakója van. (Forrás: Vasárnapi Ujság, 1883. május 27.)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page