Normál kép: 285_380_pix_Oldal_08_Kep_0006.jpg   Méret: 770x570 Színmélység: 24bit Felbontás: 199dpi
Nagy kép: 285_380_pix_Oldal_08_Kep_0006_nagykep.jpg   Méret: 1765x1306 Színmélység: 24bit Felbontás: 199dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Képek Moszkvából: A Kreml. Az uj palota. Arkangyal-templom. Mennybemenetel temploma. "Ivan Velikyn". Megváltó-torony.

Ismertető szöveg: A városnak történelmileg legnevezetesebb része a híres Kreml, mely mint a Kapitolium Rómában, ugy emelkedik Moszkva fölött. Valaha ez volt a czárok székhelye s akkor volt a Kreml fénykora. De még ma is nevezetes emléke ez a letűnt dicsőségnek. Nem kevesebb, mint három székesegyház, 12 templom és két kolostor van benne, a nagy czári palotán, az óriás terjedelmű szinodális épületen, a tanácsházon, a kaszárnyán és egyéb állami épületeken kívül. Hatalmas kőfal veszi körül öt kapuval s jó karban tartott 18 tornyával.
Moszkvához közeledve először is a Kreml egy óriási tornya tűnik szemünkbe, az "Ivan Velikyn". Az óriási torony 1600-ban épült, hogy az éhínségben szenvedő lakosság foglalkozáshoz jusson. A város legmagasabb pontján áll s 82 méternyire nyúló szinaranynyal befuttatott kupolájával s 16 méter magas keresztjével uralkodni látszik a roppant város minden többi épülete fölött.
A Kremlbe vezető öt kapu torony között legnevezetesebb a Megváltó-torony. Nevét egy képtől nyerte, melyet II. Vazul czár tétetett oda. E kép a Megváltót mutatja az előtte térdelő szent Szergius és Varlám alakjaival.
(Forrás: Vasárnapi Ujság, 1883. május 20.)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page