Normál kép: 181_284_pix_Oldal_02_Kep_0002.jpg   Méret: 770x504 Színmélység: 24bit Felbontás: 199dpi
Nagy kép: 181_284_pix_Oldal_02_Kep_0002_nagykep.jpg   Méret: 1112x728 Színmélység: 24bit Felbontás: 199dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Vöröskő várának északkeleti része.

Ismertető szöveg: Vöröskő vára a Kis-Kárpátok egyik középmagasságú hegyén, Cseszte mezőváros nyugati oldalán emelkedik, jó karban és büszkén tekintve el a Nagyszombat és Galgócz táját övező tágas rónaságon s a Vág mentében elvonuló magas hegylánczon.
A vár három részre oszlik, a külső két udvarra és a fellegvárra. Északkeletre terülő első udvarába tágas kapu vezet, melyhez hajdan fölvonó hid segélyével lehetett jutni. Ma már ennek semmi nyoma. Ez első udvarban vannak a lóistállók és egy tágas lovarda, mind a kettő az ujabb kor igényei szerint épitve s vízvezetékkel is ellátva.
A második udvar kapuja egykor szintén felvonó hiddal volt ellátva. A kapu fölött hosszú emeletes épület mered, a belső, tágas udvar felé is homlokzattal. Most tiszti és cselédlakul szolgál. Szemben ezzel lóistállók vannak, egy kovácsműhely s egy korcsmalak.
A fellegvár hosszúkás négyszögre épült, minden szegletén óriási kerekbástyákkal. Az északi oldal erős, hosszú védfalat mutat, melyhez több belső épület van illesztve.
(Forrás: Vasárnapi Ujság, 1883. márczius 25.)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page