Normál kép: 085_180_pix_Oldal_08_Kep_0001.jpg   Méret: 770x504 Színmélység: 24bit Felbontás: 199dpi
Nagy kép: 085_180_pix_Oldal_08_Kep_0001_nagykep.jpg   Méret: 1650x1081 Színmélység: 24bit Felbontás: 199dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: A Főnix-parki gyilkosságban vádolt irlandiak pörének végtárgyalása Dublinban
Vádlottak: 1. Carey Jakab, a kinek lakásán hosszú késeket találtak elrejtve. 2. Kelly Timotheus. 3. O'Brien Ede. 4. M'Caffrey Ede. 5. Carey Péter. 6. Doyle Péter. 7. Hanlon Lörincz. 8. Brady József. - 9. Smith biztos, a mint a Carey házában talált késeket mutatja. - 10. Porter sebész. - 11. A tárgyalásra bebocsátást kérő tömeg. - 12. Hands István tanú reá mutat O'Brien Ede vádlottra: "Az ott - a harmadik, szélröl".

Ismertető szöveg: Múlt évben május 6-án este történt, hogy Dublin város egyik leglátogatottabb helyén, a Fönix-parkban meggyilkolva találták Anglia két legelső irlandi tisztviselőjét: Cavendish lord kormányzót és Bürke H. Tamás államtitkárt. Az ez év február 3-án Dublinban több ír összeesküvő pőrében megkezdődött tárgyalás alkalmával azonban már 8 oly vádlott ült a padon, kiket az előterjesztett bizonyítékok és gyanuokok alapján Cavendish és Burke meggyilkolásában részeseknek tartanak.
Képünk a tárgyalási terem rajzát mutatja abban a pillanatban, midőn az egyik tanú, Hands, ki a gyilkosság alkalmával a parkban négy gyanús embert látott, az egyik vádlottra, O'Brien Edére mutat, jelezvén, hogy őt felismerte. A legsúlyosabb gyanuok, melyet Fitzsimons jelentése alapján felhoztak, abban áll, hogy az egyik fővádlott, Care Jakab, padláskamrájában hosszú késeket rejteget. Fitzsimons látva, hogy a vádlott hágcsóval éjjel gyakran jár e kamrába, Smith titkos rendőrbiztos segítségével július 39-án kikutatta azt s a késeket elvette.
A tárgyalás folyamában a gyanuokok mind súlyosabbak lettek. Elfogták a kocsist is, ki őket a Fönix-parkba vitte s ki azt állítja, hogy a sétáló miniszterek megtámadására Careij adott jelt fehér zsebkendővel. (Forrés: Vasárnapi Ujság, 1883. február 18.)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page