Normál kép: 001_084_pix_Oldal_03_Kep_0001.jpg   Méret: 770x536 Színmélység: 24bit Felbontás: 199dpi
Nagy kép: 001_084_pix_Oldal_03_Kep_0001_nagykep.jpg   Méret: 1622x1129 Színmélység: 24bit Felbontás: 199dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Gambetta Ville D'Avray-i nyári laka, a hol meghalt.

Ismertető szöveg: Ville d'Avray állomás fél óra alatt érhető el Parisból. A meglehetős primitív állomáson nyaranta számos bérkocsi várja a kiránduló párisiakat. Ville d'Avray előkelő nyaraló hely Marnes faluig kastélyok egész sora húzódik, gondosan ápolt parkoktól környezve. A falu külseje nagyon komoly hangulatot ébreszt, jóllehet a nyaralók nem egyikében vidám élet folyik. A falu nagyon csöndes deczemberben igazán betegnek való. A csöndet alig zavarja meg más, mint a vonatok zakatolása, a gőzgép füttye. Az a ház, melyben Gambetta lakott, Balzac, a hires regényíró egykori háza volt tehát kétszeresen nevezetes ház. A nyaraló sokáig állt pusztán. Három évvel ezelőtt Gambetta egy fátyolos növel jelent meg a faluban, s még ugyanaz nap megvette a házat s megalapította uj otthonát. Gambetta itt teljes visszavonultságban élt. Senküől és semmiről sem akart tudni. 1880. derekán maga beszélte, hogy felteszi szalmakalapját s békákra megy horgászni. Három hét óta már nem volt titok, hogy Gambetta háztartását egy nő vezeti s ma már meg is nevezik e nőt. Léon asszony a neve, a ki meglőtte.
A ville d'avrayiek naponként a levélhordó szolga által értesültek Gambetta betegségéről. Ez minden nap a vasúton hozta Parisból gazdája leveleit és lapjait. Mielőtt haza ment, mindig betért a falusi korcsmába s jobb értesítést tudott adni, mint a legjobban értesült "Republique Francaise."
Parisból majd minden vonat uj látogatókat hozott, képviselőket, újságírókat: de egyiket sem bocsátották be a beteghez. Hiába csöngettek a nyaraló zöld kapuján megjelent a kertészné, átvette tőlük névjegyüket, de nem bocsátotta be őket. Csak is az orvosokat eresztették be. A ville d'avrayi orvossal együtt öt orvos állt a beteg ágya körül. Talán sok is volt a jóból... (Forrás: Vasárnapi Ujság, 1883. január 14.)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page