Normál kép: 589_684_pix_Oldal_14_Kep_0002.jpg   Méret: 770x1208 Színmélység: 24bit Felbontás: 199dpi
Nagy kép: 589_684_pix_Oldal_14_Kep_0002_nagykep.jpg   Méret: 1149x1802 Színmélység: 24bit Felbontás: 199dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: A Tükör-tó Yozemiti völgyében (Kaliforniában).

Ismertető szöveg: Mikor az ember lent a völgyben áll, oldalt csak a roppant sziklafalakat látja fölemelkedni, melyek a kilátást elzárják előle egészen. A többi világtól el van szigetelve, mint egy mély sirnak aljában, s annak még viharait, levegőmozgását sem erezi. Teljes föltétlen csend honol. És a többi világtól való ez a teljes elzárkózás okozza azt, hogy a tónak vize, mely eme völgyben helyet foglal, soha legkisebb hullámzásnak sincs alávetve.
Vize csendes és tiszta. Az oldalt égnek meredő kopár hegyeknek olvadó havában nyeri eredetét, s nincs benne semmi piszok, semmi salak. S ez a két körülmény: a tisztaság és a csendesség kitűnő tükröző képességet ad a víznek. Az utazó egy-egy hirtelen kanyarulat felől közeledve felé, meghökkenve áll meg a kép előtt, mely elé terül, s nem tudja első perczre álom e ez vagy valóság? Az egész táj mintha megfordítva látszanék alul, s magát a tükröző vizet alig hogy látni lehet.
Egy valóságos öltöző tükör ez, melyben természet asszony bámulja saját bájait.
A helyet méltán nevezik Kalifornia Kasmir völgyének, a tavat méltán Tükör-tónak. (Forrás: Vasárnapi Ujság, 1880. szeptember 26.)



A kaliforniai Yosemite Nemzeti Park (ejtsd: "jouszemiti") az Egyesült Államok második nemzeti parkja. 1890. október 1-jén alapították. A 3081 km2 területű park a Sierra Nevada hegyvonulatának nyugati lejtőin fekszik.
A park legismertebb, leglátogatottabb része a Merced folyó völgye, amely eredetileg egy hatalmas gleccsertó volt, de a gleccser hordalékanyaga feltöltötte.
Az így kialakult, 13 km hosszú és 1,5 km széles Yosemite-völgyet Abraham Lincoln már 1864-ben az Államokban elsőként védetté nyilvánította. Egy kb. 700 m vastag jégkorszaki gleccser alakította ki, széles U alakjával az egyik legtökéletesebb gleccservölgy a világon. A tágas, lapos völgyet meredek, néhol 900 m magas gránitfalak övezik. A nemzeti parkban a gránit mállásának számos formáját láthatjuk. A víz a törések mentén beszivárgott a hasadékokba, és megfagyva tágította azokat. Így jöttek létre az olyan egyedülálló, lekerekített formák, mint a Half Dome ("fél kupola"), amelynek a völgy felé forduló oldala szinte függőleges, míg a másik egy hatalmas kupolához hasonlít. A park jelképe is egy hatalmas gránitszikla, a szinte tökéletesen függőleges, 1095 m magas El Capitan.
A mellékvölgyekben a gleccserek nem voltak olyan vastagok, mint a főágban, ezért az eróziós tevékenység is gyengébb volt. A mellékvölgyek így magasan a főág, a Yosemite-völgy felett végződnek, s a patakok vízeséseket létrehozva ékeznek a völgybe. Az El Capitan szomszédságában a Yosemite-vízesés 739 m-ről zúdul alá, s ezzel a huszadik legmagasabb vízesés a világon. A parkbéli második helyezett, a Snow Creek-vízesés "mindössze" 652 m. (Forrás: Wikipédia)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page