Normál kép: 477_588_pix_Oldal_18_Kep_0001.jpg   Méret: 770x911 Színmélység: 24bit Felbontás: 199dpi
Nagy kép: 477_588_pix_Oldal_18_Kep_0001_nagykep.jpg   Méret: 956x1131 Színmélység: 24bit Felbontás: 199dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Ole Bull.

Ismertető szöveg: Ole Bomemann Bull, vagy röviden csak Ole Bull 1810. február 5-én született Bergenben, Norvégiában. Már zsenge ifjú korában rendkívüli hajlamot árult el a zene, kivált pedig a hegedüjáték iránt. De atyja komoly pályára szánta s atyja akaratának engedve, a 18 éves ifjú Christianiába ment, hogy az ottani egyetemen a theologiát tanulja. Itt azonban egy hangverseny alkalmával a hegedüjátékban tanúsított ügyessége a hallgatóságot annyira elragadta, hogy az ifjúban elhatározássá vált, ezentúl kizárólag a zenének szentelni egész életét. 1829-ben Kasselbe ment tehát, hogy ott Spohr, a hires zenetanár vezetése alatt teljesen kiművelje magát. A nagyhírű mester azonban hidegen fogadta a jelentkező tanítványt, kit e fogadtatás már-már ingadozóvá tett határozatában, elannyira, hogy már arra gondolt: egészen fölhagy a zenével.
1833 tavaszán sikerült végre hangversenyt rendeznie, melyben nemcsak hogy viharos diadalt aratott, de szép bevételre is sikerült szert tennie. Ez és Paganini játéka, - kinek előadásait látogatta, - eldöntötte élete válságát. Segélyt is nyervén, beutazta Svájczot és Olaszországot, 1835-ben bejárta Francziaország nagyobb vidéki városait, 1836-ban átment Angliába, Skótországba és Irlandba, hol útjában mindenütt lelkesedéssel fogadtatott s mindenütt a legszebb diadalokat aratta ellenállhatatlanul elragadó játékával.
Két esztendeig élt itt elvonulva s csak 1844-ben szánta rá magát, hogy a sürgető hívásoknak engedve, Amerikába menjen. Előbb azonban még Algirt is bejárta s ugy jutott Amerikából vissza Parisba 1847-ben. A következő évben ismét szülővárosába ment, s itt nemzeti színházat állított saját költségén. 1851-ben Németország nagy városaiban játszván, 1855 elején ismét Amerikába ment, hol tömérdek pénzt halmozott össze, melyet azonban szerencsétlen telekspekuláezióival (Pensylvániában skandináv gyarmatot alapított) ismét elvesztett. Ugyanakkor megkisérlette New-Yorkban zeneakadémiát alapítani. 1857-ben ugyan újra viszszatért Európába, azonban Amerikában ezentúl is többször tett utazásokat s 1869-70 telén Kaliforniában rendezett hangversenyeket. Európában 1878-ban tette utolsó művészi körútját s Németország több városában tartott előadást. Budapestnek is többször volt alkalma hallani Ole Bull játékát. (Forrás: Vasárnapi Ujság, 1880. augusztus 22.)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page