Normál kép: 281_380_pix_Oldal_02_Kep_0001.jpg   Méret: 770x1085 Színmélység: 24bit Felbontás: 199dpi
Nagy kép: 281_380_pix_Oldal_02_Kep_0001_nagykep.jpg   Méret: 1921x2707 Színmélység: 24bit Felbontás: 199dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Kossuth családja.

Ismertető szöveg: A két fiúban atyjok kiváló lénye mintha megoszlott volna. Kossuthban ugyanis az államférfiúi belátás, a nagy itéleterö és gyakorlati cselekvés a legeszményibb költészettel és szépérzékkel párosul.
Ferencz ez utóbbiakat örökölte kiválóbb mérvben. A nélkül, hogy az által mint üzletember a legkevésbbé is hátráltatva érezné magát ama kötelességei pontos és szakszerű teljesítésében, rendkívül ki van benne fejlődve az érzék a költészet és szépmüvészetek iránt. A mit kevesen tudnak róla, az, hogy költői hivatással versel, és pedig olasz, angol, franczia nyelven, de mégis legfolyékonyabban magyarul. Helfy-nek, kitől ez adatot birjuk, több szép költeménye van tőle. E mellett gyönyörűen fest s mérnöki rajzai is művészi felfogásról tanúskodó képek. Igen szép hangja van - atyja hangja,- s szépen énekel és zongoráz, sőt komponál is, s a hangversenyek műsorában nem egyszer szerepelnek az ő szerzeményei. Szinte nehéz elhinni, hogy e kiválókép költői és művészi kedély a gyakorlati téren is annyira helyén van, hogy Turinban a központi vasútépítési hivatalban a legjobb hivatalnokoknak volt egyike s hogy ö készítette a montcenisi nagy alagút egyik bejáratát s hogy most a cesenai kénbányáknak oly szakszerüleg képesített igazgatója.
Lajos atyjának gyakorlati és fináncz geniejét örökölte kiválóbb mértékben. Kitűnő mathematikus és jeles szónoki tehetség. Ő is a montcenisi vasútnál volt alkalmazva, s építette azt a részét, mely Susától Bardonechiig terjed, s mely viaduktjaival, kanyarulataival e vasút legszebb részletei közé tartozik. Midőn a montcenisi építkezést bevégezte, az "Alta Itália" vasúttársaság megkínálta a gépészeti igazgatósággal de ő nem fogadta el, mivel e szakban nem hitte magát eléggé jártasnak. Akkor a társulat kiküldte Belgiumba, Francziaországba, a spanyol határra, ott dolgozott a gyárakban, mint egy munkás, készített kereket Btb., s midőn visszakerült, kész gépészmérnök volt, elfogadhatta a számára fentartott állomást s most hatezer embert foglalkoztat.



Kossuth Zsuzsanna (Kossuth Zsuzsa), Meszlényi Rudolfné (Sátoraljaújhely, 1817. február 19. - New York, 1854. június 29.) az 1848-49-es szabadságharcban a tábori kórházak főápolónője, Kossuth Lajos legfiatalabb húga. (Forrás: Wikipédia)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page