Normál kép: 177_280_pix_Oldal_10_Kep_0002.jpg   Méret: 770x514 Színmélység: 24bit Felbontás: 199dpi
Nagy kép: 177_280_pix_Oldal_10_Kep_0002_nagykep.jpg   Méret: 2329x1555 Színmélység: 24bit Felbontás: 199dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: A panamai földszoros átmetszése. - Képek Panama vidékéről.

Ismertető szöveg: Panama, hivatalos nevén Panamai Köztársaság (spanyolul República de Panamá), Közép-Amerika legdélibb állama. Természetes hidat képez Dél- és Észak-Amerika között. Nyugatról Costa Rica, keletről Kolumbia határolja, északi partjait az Atlanti-óceán, déli partjait a Csendes-óceán mossa.
Panama éghajlatát trópusi egyenlítői éghajlat és kis hőmérsékleti ingadozás jellemzi, mely rendkívül kedvező az idegenforgalom szempontjából. Két évszak, a száraz és az esős létezik. A száraz évszak december végétől május elejéig tart, az év többi része az esős évszak. Az összes évi csapadékmennyiség az esős évszakban hullik le, emiatt a turizmus néhány ágazata szezonális jellegű.
Az etnikai összetétele rendkívül változatos. Mesztic (70%), amerikai indián (14%), fekete (12%) és fehér (4%). (Forrás: Wikipédia.)



Chagres, a hasonnevű folyó torkolatánál fekszik a Panama államban. Vidéke egészségtelen. Van kastélya, mely magas sziklán fekszik. 1000-re menő lakói jobbára négerek és keverék fajuak. A város egy ideig az északi partvidéknek legfőbb állomása volt, számos gőz- és vitorláshajó fordult meg kikötőjében a panamai vasút megnyitása óta azonban elvesztette jelentőségét.
Colon-Aspinwall városát, a panamai államnak e kis helységét tünteti föl egyik képünk. Manzanilla szigetén, igen egészségtelen vidéken fekszik. 1852-ben épült azon alkalommal, midőn a Panama földszoros vasutját építették, mely innen indul ki. A város nevét Aspinwall nevű new-yorki kereskedőtől kapta, ki a legfőbb vállalkozó volt. Kikötője biztos és gőzhajókkal van összeköttetésben New-York, Nyugat-India, Franczia- és Angolországgal. Lakóinak számát 1869-ben 4000-re tették, kik kevés fejér embereken kivül leginkább négerek és mulattok.
(Forrás: Vasárnapi Ujság, 1880. ápril 4.)



Nicaragua Magyarországnál másfélszer nagyobb ország, a közép-amerikai kontinenshídon. Elnevezésében egy Nicarao nevű indián törzsfőnök emlékét őrzi. Az egykori spanyol gyarmat 1821-ben nyerte el függetlenségét. Területének nagy részét a Kordillerák vulkanikus láncai uralják. A Csendes-óceán partvidéke keskeny, a Karib-tengert övező pedig széles, mocsaras síkság. Az ország déli részén a Nicaragua-tó hatalmas vízfelülete terpeszkedik. Az ország gazdaságát az agrártermelés jellemzi. Leginkább cukornádat, kukoricát, kávét, gyapotot és banánt termesztenek. Ásványkincsei közül az arany és az ezüst említésre méltó. (Forrás: Wikipédia)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page