Normál kép: 001_080_pix_Oldal_08_Kep_0001.jpg   Méret: 770x512 Színmélység: 24bit Felbontás: 199dpi
Nagy kép: 001_080_pix_Oldal_08_Kep_0001_nagykep.jpg   Méret: 1588x1056 Színmélység: 24bit Felbontás: 199dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: A nagy vasuti szerencsétlenség Dundee mellett. - A hid, a déli oldal felől.

Ismertető szöveg: Múlt deczember hó 28-án hallatlan vihar vonult el Skóczia felett, ugyanaz, mely később Finnlandban is nagy pusztításokat okozott, s egész Közép-Európa zord időjárását is enyhébbé tette. Legvadabbul Edinburgh táján este 6-7 között dühöngött, ugyanakkor, midőn az Edinburghból jövő vonat Dundee felé közeledett. A Tay folyó fölötti hidon kellett a vonatnak áthaladnia. Egy látszólag igen erősen épült hid ez, majdnem két angol-mértföldnyi hosszú, s majdnem egészen uj, a mennyiben csak 1878. év május havában adatott át a közlekedésnek.
Midőn a vonat a hid közepére érkezett, a hidör bámulva vette észre, hogy a lokomotív kéménye szikrázó füstölését egyszerre elvesztette szeme elől.
A hir hamar elterjedt a városban, s este 10 órakor, mikorra a zivatar szűnt egy kissé, s ki is derült, egy csapat ember hajóra szállt, hogy a szomorú valóságról tudomást szerezzen. Ott találták a hidat megszakítva, 12 tartó oszlop, 14 oszlopköz le volt dűlve a folyamba, ott feküdt oldalt, de a vonatot magát nem látni sehol. Csak másnap midőn a nap világa mellett tovább folytatták a kutatást, találtak egy hullát és egy harmadik osztályú személykocsit. Azután meg a gépet és 3 más kocsit. De a kocsik legnagyobb része ma sem került meg azt hiszik, hogy az esés következtében darabokra törettek s elsodortattak lefelé. (Forrás: Vasárnapi Ujság, 1880. január 11.)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page