Normál kép: magyarhadtrtnelm00mill_0791.jpg   Méret: 770x1242 Színmélység: 24bit Felbontás: 72dpi
Nagy kép: magyarhadtrtnelm00mill_0791_nagykep.jpg   Méret: 1611x2599 Színmélység: 24bit Felbontás: ismeretlen
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Ismertető szöveg: "Páncséling, rézsodrony-szövetből. A sárgarézkarikák finom lapos huzalokból készültek és szegecseltek. A felálló gallér valamivel sűrűbb szövetű. A mellen, valamint a háton apró csillagalakú aranyozott réz- és ezüstpitykékkel díszített. Ezeken kívül négy nagy kerek, domborúan kivert díszítésű lapos és egy domború finom niellós és aranyozott ezüst lemez van a szövethez erősítve, a melyek közül négyen beütött török bélyeg látható: = kehistani Mohammed.
A hozzátartozó pánczélsapka, mely niellóval és aranyékítményekkel van igen szépen díszítve, kis lapos koponyafedő sapkával bír, melyhez a vállakig lelógó, finom pánczélszövet kapcsolódik, úgy, hogy az a fejnek és nyaknak is védelmeül szolgált. A homlok előtt öt kis, háromszögalakú csipke csüng alá. A sapka egész lánczszövete nagyobbszemű hengerded huzalokból szegecselt karikákból áll.
E hadi öltözet azonos a xvii. századbeli hegyes tőrkarddal felfegyverzett magyar könnyű lovasság öltözetével. A pánczéling II. Apaffy Mihály erdélyi fejedelem (1676-1713.) hadi öltözete volt.
Méretei, a gallér magassága: 4,5 ctm., nyakbősége: 54 ctm., hossza: 82 ctm., az újjak hossza: 42 ctm.
II. Apaffy Mihály még atyja életében 1681-ben fejedelemmé választatott. A török porta azonban az öreg Apaffy halála után Tökölyt nevezte ki erdélyi fejedelemmé, ki aztán Zernyestnél Apaffyt megverte. 1695-ben nem lévén szüksége többé az osztrák kormánynak reá, szemben Thökölyvel, Caprara bevonult Erdélybe. Apaffyt megfosztotta fejedelemségétől, ki azután herczegi czimet kapott s 10 ezer forint évi kegydíjjal Bécsbe internáltatott, hol 1713 február i-én meghalt.
A bécsi udvari fegyvergyűjteményből. "
(Forrás: https://mek.oszk.hu/11800/11889/pdf/11889_2.pdf)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page