Normál kép: magyarhadtrtnelm00mill_0790.jpg   Méret: 770x866 Színmélység: 24bit Felbontás: 72dpi
Nagy kép: magyarhadtrtnelm00mill_0790_nagykep.jpg   Méret: 1527x1718 Színmélység: 24bit Felbontás: ismeretlen
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Ismertető szöveg: "Nyereg, magyar, alacsony kápával és csaknem egészen lapos támlával. A nyeregváz finom aranyozott ezüstlemezzel borított áttört filigrán és ezüst alapú sodrony-zománcz műben, magyar stylű virágokkal díszített.
Zománczszínek: fehér, zöld, világos kék, fekete és sárga. A kápa szegélye, valamint a nyeregváz nyúlványainak szegélye is kék kerek szemekből álló zománczsorral díszített, a szélén pedig váltakozva magas rekeszes foglalványban rubint és smaragd sor szegélyezi körül, a melyet belül fehér gyöngyöt utánzó zománczsor választ el a többi díszítéstől. A kápa előlapját 3 nagyobb perzsa levélalakú boglár és 3 kisebb kerek boglár rubintokkal és smaragdokkal kirakva ékíti.
A nyeregváz első támlapját, egy-egy karika mellett persa levélboglár, hasonlóan smaragdokkal és rubinttal kirakva és sodrony-zománczczal borítva díszíti. A nyeregtámla hátsó lapja hasonló díszítésű s rajta három nagyobb és két kisebb boglár van. Az egész nyereg 597 ékkővel kirakott. A kis nyereg-vánkos bíborpiros bársonyból, magyar - stylű, leginkább stilizált rózsa és tulipán virágdíszítéssel kihímzett és négy vésett fejő, aranyozott ezüst gomb segélyével van a vázhoz, amely barna bőrrel van bevonva, odaerősítve. Az oldaltakarók szintén skofiummal ki varrott virágokkal vannak díszítve.
A kápa magassága 30 ctm., közép zománczlapja 10 ctm. magas és 9 ctm. széles, a támla magassága 23 ctm., a kápaköz 11 ctm., az egész nyereg hossza a kápától a támláig 44 ctm. Az oldaltakarók hossza 30, szélessége 19 ctm. xvii. század. "
(Forrás: https://mek.oszk.hu/11800/11889/pdf/11889_2.pdf)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page