Normál kép: magyarhadtrtnelm00mill_0717.jpg   Méret: 770x800 Színmélység: 24bit Felbontás: 72dpi
Nagy kép: magyarhadtrtnelm00mill_0717_nagykep.jpg   Méret: 1646x1711 Színmélység: 24bit Felbontás: ismeretlen
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Ismertető szöveg: "Kerek paizs, (kalkan törökül és darake arabul) keleti forma, fából, erősen domború alakkal. Felülete arany skofiumszövettel bevont, a melybe kis leveles ágak vannak ezüstből beszőve. Szélét egy 2 ctm. széles aranyozott ezüst lemez szegélyezi, a melyben apró rozetta alakú domborúan kiemelkedő türkiszes boglárkák váltakoznak vésett stylizált levélalakokkal. Középen egy csipkézett szélű nagy boglár díszíti, a melyben egy hat ctm. átmérőjű kerek nephrit körül három kisebb 3*5 ctm. átmérőjű kilyukasztott nephrit és 54 kis türkiszes, három nagyobb apró smaragdokkal és rubintokkal körülvett türkiszes boglár és 48 drb türkisz; a melyek a nagyobb boglárokat és nephriteket veszik körül, van rekeszes foglalványokban alkalmazva.
A felület többi részét hat egész és hat fél perzsa stylű boglár díszíti. A hat egész boglár közűi háromban egy-egy zárt félhold alakú nephrit, háromban pedig egy-egy smaragdokkal és rubintokkal körülvett türkiszes boglár van, a melyeket tíz nagyobb és 12 kisebb türkisz vesz körül.
A fél boglárok hasonló díszítésűek, a különbség csak abban van, hogy a nephritek négyszögalakúak. A perzsa boglárok közeit háromhárom apró türkiszes alakú lemezkék és hat hosszúkás nephrit tölti ki.
A nephritek bevert vonal, levél és köralakú arany-díszítéssel bírnak, és beléjük apró smaragdok és rubintok vannak foglalva, így a nagy közép nephritben van egy nagyobb smaragd és 8 rubint. A paizsot tehát a nephrit lapokon kivűl összesen 1 nagyobb, 12 apró smaragd, 44 kis rubint és 308 türkisz díszíti.
Belül piros bársonynyal bélelt s közepén négyszögű párnával ellátott. A kék selyem zsinórzat egészen ép és gyűrűk által van a paizshoz erősítve. Átmérője: 59 ctm., súlya: 3 kiló 800 gramm. xvii. század.
A fraknói kincstárból. "
(Forrás: https://mek.oszk.hu/11800/11889/pdf/11889_2.pdf)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page