Normál kép: magyarhadtrtnelm00mill_0458_1.jpg   Méret: 746x2572 Színmélység: 24bit Felbontás: ismeretlen
Normál kép új ablakban 
Normal size picture in a new window

Ismertető szöveg: "Puska, kereklakatos, hátracsapó kovás szerkezettel. A cső nyolcz oldalú irányzékkal és czélgömbbel ellátott. A kovatartó kakas nagy gyűrűvel bír. A szerszámlemezen paizsban I. D. alatt összecsavarodott s fejét felemel koronás kigyó van beütve, mint a fegyverkovács bélyege. A cs ágyazata elefántcsont betétekkel gazdagon díszített. A csontbetétek levél- és stilizált állatalakokat mutatnak.
Az egyik oldalon egy vár előtt ül xvi. századi öltözet, egyik kezében keresztet tartó n alakja, azután szárnyas lovak és antik lovasok harcza látható.
Az őzpata alakú tusa pofalapján az Európát elrabló bika HELÉNA téves felirattal, továbbá öt antik harczos ; közöttük madarak, sárkány- és levélalakok gyöngyház betétből. Az antik harczosok fölött egy keskeny lemezen következő felirat van bevésve:
FIGVRA o ADLOCVTONIS o IMPI.E ° OCTAFIANVS (igy) ° AVGVSTVS o ET o ALEXAND | ER o MAGNVS ° MANTET o CLEPIDI o APVD o MODENÁM o ARIS MARMO | RIVS.
Az alakok lábánál egy valamivel keskenyebb csont-lemezen pedig a következő felirat olvasható. OB ° PERPETREI ° MEMÓRIAM SIC ° ROMAE ° INCISVS ° AB ° AN | TIQVO 1599 ° MARTENVS ° SCHNIZLER ° FECID (igy) A tusa alsó lapján, tehát a ravasz fölül egy III. (római hármas) alatt egy száját kezeivel széthúzó udvari bolond, e fölött pedig renaissance stíl lomb- és virágdísz, az ágy előrészén egy antik harczos HETEOR (Hector helyett) felírással ékesíti a fegyvert. A tusa külső lapján elefántcsont fedelű tölténytartó van bevésve. (Hasonló kiadva W. Boeheim: "Album hervorragender Gegenstánde aus der Waffen-Sammlung des allerhöchsten Kaiserhauses". XLIII. tábla, 1. ábra.)
A cs hossza 1 méter 2 ctm., a tusával együtt 1 m. 31 ctm., a csőrátmérje 15 mm. Súlya 4 kiló 400 gramm. xvi. század. "
(Forrás: https://mek.oszk.hu/11800/11889/pdf/11889_2.pdf)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page