Normál kép: magyarhadtrtnelm00mill_0275.jpg   Méret: 770x1948 Színmélység: 24bit Felbontás: 72dpi
Nagy kép: magyarhadtrtnelm00mill_0275_nagykep.jpg   Méret: 1063x2689 Színmélység: 24bit Felbontás: ismeretlen
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Ismertető szöveg: "Kard, egyenes, kétélű széles pengével, a melynek markolat felüli részén mindkét oldalát aranyozott beétetett arabeszkek díszítik. Az arabeszk végén négyzetes keretben a készít fegyverkovács neve, illetve bélyege olvasható.
Amel-i-Mohammed el anszari (a medinai Mohammed műve).
A bélyeg felett a penge közepén mintegy ctm. széles szalagon a 48 szura "A győzelem" bekezdése van aranyozott betűkkel beétetve. A mondat vége már nagyon lekopott. Ide iktatjuk e szurát eredetiben és fordításban, miután az a legtöbb török eredet fegyveren olvasható.
A kard keresztvasa egyenes, végén kis gombbal s közepén rövid tüskével ellátott aranyozott ezüstből készült. A markolat farészét piros selyem borítja, kupakja pedig tojásdadalakú és aranyozott ezüst.
A hüvely barnapiros bársonynyal bevont és négy hordkarikával bír ; csúsztatója széles s külső oldalán arabeszkekkel diszített. A hüvely foglalványai aranyozott ezüstből valók.
Méretei: A penge hossza 92,5 ctm., szélessége 6 ctm., kereszt-vasa 12 ctm., míg a két tüske együtt 9 ctm., a markolat 11 ctm.
A kard súlya hüvelyestől 2 kilo 100 gramm.
A császári gyűjtemény leltára kardunkat Thury György kapitánynak tulajdonítja.
A kard maga a xv. század végéről való s csak későbben juthatott Thury György birtokába, valószínűleg mint török hadizsákmány.
A bécsi udvari fegyvergyűjteményből. "
(Forrás: http://mek.oszk.hu/11800/11889/pdf/11889_1.pdf)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page